"Pruiken voor zieken zijn géén luxeproduct"

Mensen die hun haar verliezen door chemotherapie, kopen vaak haarstukjes om hun kaalheid te verbergen. Maar dat is duur. CD&V wil de btw op pruiken omlaag.

Elk jaar krijgen 40.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Na zware chemotherapie verliezen ze vaak hun haar. "Heel wat vrouwen kopen dan een haarstukje om deze moeilijke periode te overbruggen," zegt kamerlid Nathalie Muylle (CD&V).

Maar dat is duur. "Op haarstukken en -protheses geldt een btw-tarief van 21 procent omdat het als een luxeproduct beschouwd wordt. Dat is onbegrijpelijk." Muylle heeft dan ook een wetsvoorstel ingediend om het tarief te verlagen naar 6 procent.

"Mensen die in aanraking komen met kanker krijgen te maken met torenhoge kosten." Een dure pruik is dan niet te verantwoorden, vindt Muylle.

Ziekteverzekering betaalt maar een klein deel terug

Wie een haarstukje koopt na chemotherapie, krijgt een stukje terugbetaald van de ziekteverzekering. "Het gaan dan om 180 tot 270 euro," zegt Muylle, "maar dat dekt maar een deel van de kosten." Een pruik kost al snel 800 euro.

De btw-verlaging zou de pruik nog eens 120 tot 180 euro goedkoper maken. Dan wordt het voor heel wat patiënten al wat makkelijker om een pruik te kopen, vindt Muylle. "Mensen hebben recht op levenskwaliteit in elke fase van hun leven, ook tijdens een zware ziekte."

Het btw-tarief van 6 procent zou overigens niet alleen gelden voor mensen met kanker, maar ook voor mensen die blijvende haaruitval hebben of die de huidziekte 'alopecia areata' hebben en daardoor gedeeltelijk kaal worden.

Meest gelezen