Belga

1 op 5 opgerolde drugslabo's in ons land bevinden zich in Limburg

Limburg gaat al enkele jaren de strijd aan tegen de wildgroei aan cannabisplantages en drugslabo's. Volgens de procureur Guido Vermeiren lijkt de trend nu wel gekeerd. Dat zegt hij aan Radio 2 Limburg.

Toen procureur Vermeiren in 2014 aan de slag ging in Limburg, kon hij niet geloven hoe groot de drugscriminaliteit er was. De provincie werd op dat moment overspoeld door cannabisplantages maar er werd niet altijd doortastend tegen opgetreden, omdat er niet genoeg politiecapaciteit was, zo zegt hij zelf. "Cannabisplantages konden maanden blijven draaien zonder dat er opgetreden werd”, zegt de procureur. 

Eind 2014 werd uiteindelijk gestart met de zogenaamde Clean House acties. Het parket maakte samen met de federale en lokale politie, de civiele bescherming en het nutsbedrijf Infrax afspraken om op geregelde tijdstippen grootscheepse politieacties te organiseren.

200 miljoen euro aan cannabis

Door die Clean House acties werden in 2015 zo'n 200 cannabisplantages opgerold, en zo'n 15 drugslaboratoria. Volgens procureur Vermeiren werd op die manier "voor bijna 200 miljoen euro aan cannabis onderschept, geld dat anders illegaal in de reguliere economie zou beland zijn”. 

Kentering?

Intussen is het aantal plantages dat nog gevonden wordt, bijna gehalveerd. Dit jaar ontmantelde de politie 100 plantages, en 4 drugslabs. "Of dat betekent dat er ook minder plantages zijn, dat weten we natuurlijk niet", zegt de procureur. "De strijd in Limburg is alleszins nog niet gestreden, want 1 op 5 van alle druglabo's van ons land wordt nog altijd hier ontdekt."

Wat met de nieuwe Nederlandse aanpak?

De wildgroei van cannabisplantages en druglaboratoria in Limburg was destijds mee te wijten aan de strengere aanpak van de Nederlandse overheid. Drugsbendes weken uit naar hier omdat de pakkans hier kleiner was en omdat de straffen lichter uitvielen.  Maar de nieuwe Nederlands regering is nu van plan om cannabis te legaliseren. Volgens procureur Vermeiren is het voorlopig nog gissen wat het effect zal voor ons land. We mogen er niet zomaar van uitgaan dat daardoor de illegale plantages hier gaan verdwijnen. “Ook in andere landen waar de productie gelegaliseerd is, zoals in een aantal staten in de VS, zien we toch dat er een illegaal circuit blijft bestaan. Dat legt zich dan toe op de productie van cannabis met een hogere THC-gehalte. Dus het is niet te voorspellen wat de impact van die Nederlandse maatregel zal zijn op België."  

Meest gelezen