Foto Kurt bvba

Acteur Jappe Claes weg uit Nederlands theater wegens grensoverschrijdend gedrag

Acteur Jappe Claes en de directie van Het Nationale Theater HNT in Den Haag hebben in onderling overleg besloten dat de acteur vertrekt uit het ensemble. Opnieuw hebben oud-studentes getuigd over zijn gedrag als docent.

In de maalstroom van de onthullingen in de Verenigde Staten over filmproducent Harvey Weinstein waren er in Nederland de afgelopen dagen ook opnieuw getuigenissen over Jappe Claes' gedrag en machtsmisbruik als docent aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Daar is hij in 2014 vertrokken, na klachten van studentes. 

Deze week maakte actrice Cat Smits bekend dat zij als studente door Claes was meegenomen naar een hotelbar, waar hij haar kuste. Ook andere actrices hebben nieuwe verklaringen afgelegd over Claes.

Jappe Claes treedt nu als acteur terug uit Het Nationale Theater om het blazoen van de compagnie niet te beschadigen. "Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan," zegt Jappe Claes in een mededeling op de website van de theatercompagnie.

Jappe Claes (64) acteerde op dit moment in "Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)". Hoe die Nederlandse theatertournee wordt voortgezet, is nog niet duidelijk. In Vlaanderen is Claes bekend van zijn karakterrollen in de films 'Daens' en 'De zaak Alzheimer'.

Meest gelezen