Videospeler inladen...

Bpost huldigt nieuw sorteercentrum Brussel X in

New Brussels X, kortweg NBX, zo heet het nieuwe sorteercentrum van Bpost. Het centrum is meteen het grootste van de Benelux en het op een na grootste van Europa. 

In NBX worden alle pakjes voor heel het land gesorteerd. Een hoogtechnologische machine verwerkt tot 300.000 pakjes per dag, een verdubbeling tegenover vroeger. Het sorteercentrum is 24 uur per dag operationeel. En webshops kunnen er tot 2 uur 's nachts pakjes afgeven om het dezelfde dag nog te laten leveren bij de klant.

Inspelen op e-commerce

De uitbreiding van de sorteercapaciteit was een logische stap omdat winkelen via het internet almaar populairder wordt. Zo zag Bpost het aantal pakjes dat per dag verstuurd werd de voorbije 4 jaar met 67 procent toenemen van 105.000 in 2013 tot 175.000 midden 2017.

Bpost-topman Koen Van Gerven: "Het gaat om een groot project, dat evenredig is met onze ambities." Ook voogdijminister Alexander De Croo (Open VLD) is tevreden. Hij prees de manier waarop Bpost als toonaangevende speler in Europa zijn eigen toekomst in handen neemt.

Videospeler inladen...

NBX in cijfers

Het nieuwe postsorteercentrum ligt in Neder-Over-Heembeek, in het noorden van Brussel dicht bij het Zeekanaal en bij de luchthaven. Er werken ongeveer 1.500 mensen.

  • Werkoppervlakte: ruim 80.000 m²
  • Sorteergebouw voor pakjes: 25.000 m²
  • Sorteergebouw voor brieven: 50.000 m²
  • Kantoorgebouw: 5.800 m²
  • Parking: 25.000 m² (660 plaatsen)
  • Totale oppervlakte van het gebouw: 103.000 m²
  • Capaciteit: 300.000 pakjes en 2,5 miljoen brieven per dag
  • Beschikbare vrachtwagens: 117
  • Aantal laadkaaien: 85. 

Meest gelezen