Complimenten op het werk aan de andere sekse: wat kan en wat niet?

Mannen mogen nog complimenten geven aan vrouwen, maar niet meer vanuit een machtsrelatie. Dat was de opmerkelijke stelling van politica Freya Piryns in een debat over de affaire-Harvey Weinstein in “Van Gils & Gasten”. Liesbeth Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen geeft Piryns helemaal gelijk in “De wereld vandaag” op Radio 1: “In een werkcontext is geen enkel compliment over hoe je er uitziet relevant”.

Mag een man met een hogere functie op het werk nog een compliment, of zelfs knuffel geven aan een vrouw? 
Liesbeth Stevens: “Mensen in een machtsrelatie moeten zich bewust zijn dat ze een andere positie hebben. Als je baas bent, moet je beseffen dat de ondergeschikte sommige dingen niet durft te benoemen, niet kan zeggen. Daarvan kan je heel snel misbruik maken."

"Leidinggevenden moeten extra voorzichtig zijn. Geen enkele vrouw zal op een werk bezwaren maken tegen een compliment over haar werk. Maar complimenten over hoe je er uitziet of wat je draagt, zijn in een werkcontext op geen enkel moment relevant."

Er zijn heel veel contextelementen die meespelen, merkt Stevens op. "Gebeurt het respectvol, zijn er andere mensen in de buurt of gebeurt het met vulgaire woorden. Dat maakt natuurlijk een verschil. Al die elementen kunnen het compliment gevaarlijker maken en laten zien hoe problematisch een compliment kan zijn."

"Leidinggevenden moeten zich hiervan bewust zijn. Misbruik en seksuele intimidatie op het werk komt veel voor, dat blijkt uit alle cijfers. In een recente enquête geeft 80% van de vrouwen aan er ooit mee te maken gehad te hebben.”

Wat met een man en een vrouw op hetzelfde niveau? Kunnen complimenten dan wel?
Stevens: “Opnieuw speelt de context. Gaat het om collega’s die elkaar al jaren kennen of die buiten het werk ook contacten hebben, dan kan er meer, dan als je een nieuwe collega hebt. Want ook hier zit je in een werkcontext waar uiterlijk nooit relevant is, hoe je haar zit of welk kleed je aan hebt."

"Maar denk je het als leidinggevende in bepaalde gevallen toch te moeten doen, maak het dan bespreekbaar. Vraag dan: "Oei, je reageert vreemd. Vond je het erg dat ik dit heb gezegd?”. In een goede bedrijfscultuur zou je zelfs afspraken moeten kunnen maken. Welk soort complimenten kunnen? Welke niet?”

En wat met een vrouw in een hogere functie en een mannelijke ondergeschikte? 
Stevens: “Dit is –en ik blijf voorzichtig- minder problematisch. Een compliment door een vrouwelijke baas aan een man zal minder als bedreigend worden ervaren. Hier speelt een cultureel aspect een rol. Uit onderzoek blijkt dat machtsmisbruik door mannen vaker een seksueel tintje heeft. Machtsmisbruik door vrouwelijke leidinggevenden  heeft dat veel minder. Toegegeven, een opmerking door een vrouwelijke leidinggevende over de gespierdheid van een man of zijn mooi pak is op het werk even irrelevant.”

Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering, was het in "De afspraak" op vrijdag niet met haar eens (lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Liesbeth Stevens vertelde in “De wereld vandaag” ook hoe ze zelf in het verleden meermaals het slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie en zelfs van aanranding. “Maar het meest treffende is hoe ik dit in een hoekje van mijn brein wegstak. Pas na #wijoverdrijvenniet en ook nu weer realiseer ik me de impact. Hoewel ik jurist ben, heeft me de bewustwording hiervan lang tijd gekost.”

Meest gelezen