Videospeler inladen...

Bazart: de weg richting Sportpaleis geplaveid met Goud

Deze avond vulde de Nederlandstalige popgroep Bazart voor de eerste keer het Sportpaleis in Antwerpen. Met amper één eigen plaat verkocht de groep in geen tijd de grote concertarena uit. En dat terwijl twee jaar geleden amper iemand van hen had gehoord. De steile opmars van Bazart in enkele sleutelmomenten.

Eind 2015: Studio Brussel ontdekt EP

De Antwerps-Gentse formatie Bazart wordt ongeveer 5 jaar geleden gevormd. De kern van de groep bestaat uit drie frontmannen: zanger Mathieu Terryn, gitarist Simon Nuytten en keyboardspeler Oliver Symons, die de groep pas later vervoegt "na een legendarisch weekend in de Ardennen". Terryn en Symons zijn al met muziek bezig sinds hun deelname aan Junior Eurosong. Ze leren elkaar kennen via Max "Oscar and the Wolf" Colombie, die geregeld een rol zal spelen langs de zijlijn.

De keuze voor het Nederlands is evident, die voor een genre minder. "We zijn geëvolueerd van folk, over rock naar de elektropop die het geworden is", vertellen ze daar zelf over in interviews. "Eigenlijk brengen we Engelstalige muziek, maar dan in de taal waarin ik we ons het best kunnen uitdrukken", aldus zanger Mathieu Terryn.

In november 2015 komt EP "Bazart" uit, nadat ze in 2012 al "Meer dan ooit" uitbrachten. Die eerste nummers breken geen potten, maar "Bazart" trekt wél de aandacht van Studio Brussel. Begin december is Bazart te gast in het programma "Zender", dat nieuw muzikaal talent op de kaart zet. Hun eigenzinnige Nederlandstalige nummers vallen op. Tijdens die eerste showcase covert Bazart ook "Sterrenstof", van De Jeugd van Tegenwoordig.

Videospeler inladen...

Begin 2016: "Goud" wordt (dan toch) een hit

"Liever snel naar de hel, dan traag naar de hemel":  een poëtische zin die tot het einde der tijden aan Bazart zal blijven kleven. Met "Goud" heeft de groep een hedendaagse Belpophit te pakken. Toch ging het voor het nummer eerder traag dan snel. "Goud" werd uitgebracht in september 2015, maar duikt pas bijna een halfjaar later op in de hitlijsten. Het nummer zal uiteindelijk bijna een volledig jaar onafgebroken in de Ultratop blijven staan, waarvan 12 weken op nummer 1. Dat succes werd bekroond met een platina plaat. En ook in de Vlaamse hitparade breekt "Goud" potten: het wordt de grootste Nederlandstalige hit aller tijden.

Mei 2016: de eerste uitverkochte AB

Na tal van kleinere shows, try-outs en mediaoptredens is het tijd voor een eerste grote afspraak: midden mei 2016 verkoopt Bazart voor de eerste keer de Ancienne Belgique in Brussel uit, goed voor 2.000 concertgangers. Op dat moment heeft de groep zijn eerste plaat nog niét uit: een huzarenstukje. Op het podium staan ze nog niet echt zelfzeker: zanger Mathieu Terryn lijkt stomverbaasd en werkt nagenoeg het hele optreden hoofdschuddend en ongelovig af.

"Zes maanden geleden stonden we nog in de kleine clubzaal, voor 250 mensen, nu zijn het er bijna 10 keer zo veel", zegt hij daarover. "Het is tot nu al een waanzinnige rollercoaster geweest." Het publiek reageert laaiend enthousiast. "Het lijkt alsof vanavond de nieuwe Clouseau, met alle bijhorende taferelen en hysterie, is opgestaan", zo klinkt het na het concert bij de entourage.

Videospeler inladen...

Zomer 2016: debuut op Rock Werchter

Daarna gaan het richting eerste festivalzomer, en dat wordt er meteen één met enkele grote afspraken. Zo mag Bazart, dat op dat moment nog steeds geen eigen plaat uit heeft, debuteren op de moddereditie van Rock Werchter. De groep mag zaterdag in alle middagvroegte tent Klub C wakker schudden. Dezelfde plek waar - jawel - Oscar and the Wolf zich in 2014 als debutant van de grote doorbraak verzekerde. "We weten allemaal dat hét hoogtepunt van Rock Werchter hier en nu zal plaatsvinden", zo kondigt presentator Otto-Jan Ham hen vol verwachting aan.

Dwimp - Katrin Peeters fotografie

Ondanks het - in festivaltermen vroege - middaguur puilt de tent uit. Toch had Bazart zelf vooraf grote twijfels over de opkomst. "Het was de eerste keer dat we voor zó veel volk gespeeld hebben, en ik ben daar oprecht verbaasd over", zegt zanger Mathieu Terryn vlak na afloop van het concert. "We hadden zelfs een teken afgesproken om de gouden confetti, die we gelost hebben tijdens slotnummer "Goud" niét af te schieten. Dat zou pure afgang geweest zijn in een halflege tent." Bazart staat die zomer ook op Pukkelpop. En ook Nederland gaat stilaan voor de bijl, na onder meer een gesmaakt optreden op Pinkpop.

September 2016: eerste plaat "Echo", én twee uitverkochte AB's

Na de drukke festivalzomer trekt Bazart naar het zuiden van Frankrijk om hun debuutplaat "Echo" in te blikken. Eind september stelt de groep die - deels al bekende nummers - voor in niet één maar twee uitverkochte AB's, de concertzaal die Bazart nog geen halfjaar eerder al eens uitverkocht. De plaat schiet meteen na de release naar de eerste plaats in de Ultratop. Op het releaseconcert krijgt Bazart al een gouden plaat. 2016 is ontegensprekelijk hun jaar.

Videospeler inladen...

Februari 2017: 7 nominaties, 5 MIA's

Niet enkel het publiek houdt van Bazart. Ook in de muzieksector zelf blijft hun blitzparcours niet onopgemerkt. Bij de Music Industry Awards, de grootste muziekprijzen in ons land, is Bazart een te duchten concurrent in zeven categorieën. De groep gaat uiteindelijk met vijf beeldjes naar huis, één per groepslid. In de categorie beste pop, beste groep, beste Nederlandstalige artiest, beste doorbraak én hit van het jaar bekroont Bazart zijn boerenjaar met een MIA. Eén ervan ontvangen ze uit handen van prins Laurent, die hen verkeerdelijk uitroept tot winnaar als "Bozart". "Een impressionant moment met ons favoriete lid van de koninklijke familie", aldus de groep. "Hoe blij we zijn op een schaal van 1 tot 10? 11!"

Videospeler inladen...

April 2017: eerste stadionconcert in de Lotto Arena

In het voorjaar van dit jaar is het tijd voor het eerste stadionconcert in de Lotto Arena, goed voor 8.000 bezoekers. Het ene geplande optreden worden uiteindelijk twee shows. Het is niet de eerste keer dat Bazart hier op het podium staat: ongeveer 2 jaar eerder verzorgde de groep er het voorprogramma van Oscar and the Wolf, toen nog als quasi nobele onbekenden. "Ik had dat toen aan Max gevraagd, en die zei gewoon "doe maar jongen"", aldus Mathieu Terryn.

Naast gouden confetti doet Bazart voortaan ook beroep op een catwalk en een opvallende ledwand tegen het plafond.

Sven Michiels - Photography

Op showvlak mocht hun eerste stadionshow nét iets meer zijn dan dat eerste grote kennismakingsoptreden van destijds. Bazart laat naast de intussen klassieke gouden confetti een catwalk aanrukken. Drie grote lichtstaven en een heuse ledwand op het plafond vormen het decor. "Goud" blijft dienst doen als afsluiter van dienst, maar de groep laat ook enkele nieuwe nummes horen.

Zomer 2017: tweede (drukke) festivalzomer

Afgelopen zomer was er nauwelijks een Belgische festivalaffiche waar de naam van Bazart niet op prijkte. Daarnaast stond de groep ook op verschillende Nederlandse festivals. Aan het begin van de zomer mocht de groep voor de tweede keer aantreden op Rock Werchter. Niet langer als debutant, wel als volwaardige publiekstrekker.

All rights: www.joostvh.be

Net als vorig jaar maakt Bazart er een uitpuilende Klub C onveilig, inclusief gouden confetti bij afsluiter "Goud". Met dat verschil dat de groep intussen een platina exemplaar van hun album "Echo" op zak heeft. En dat ze niet als opener op de middag spelen, maar nu in de vooravond als opwarmer voor -jawel- Oscar and the Wolf.  Toch had de groep zijn zenuwen niet volledig onder controle. "Rock Werchter blijft uniek én spannend. Dit is hét festival van ons land, waar we zelf zo vaak geweest zijn als festivalganger. Dat we hier twee jaar op rij niet voor maar óp het podium staan is pure waanzin. En verslavend."

Videospeler inladen...

Oktober 2017: eerste Sportpaleis (en tweede al gepland)

Vandaag is het zover: Bazart speelt - in navolging van hun goede vriend  Oscar and the Wolf - hun eerste concert in het Sportpaleis. Daags voor hun grootste stadionshow tot nu toe is Bazart naar eigen zeggen niet zenuwachtig. "Wacht tot we deze namiddag de generale repetitie doen, op het definitieve podium, met de belichting en de show bij: dat wordt het ineens écht", zegt Oliver Symons op Studio Brussel.

Videospeler inladen...

En het stopt niet bij één Sportpaleis: op 20 oktober 2018 staat de groep nóg eens in de Antwerpse concertzaal. Dat hebben ze voor hun eerste Sportpaleisshow al bekendgemaakt. Daar zal Bazart zijn tweede plaat voorstellen, waar de groep momenteel nog aan werkt. "Van wat er nu gebeurt, hadden we nooit durven dromen. Het blijft gebeuren voor ons, en daar kunnen we enkel dankbaar voor zijn. We blijven bang wachten op het moment dat we eens op ons bakkes gaan", zegt Terryn.

Ook in Wallonië begint er het een en ander te bewegen. Afgelopen zomer speelde Bazart op het festival Dour, en deze week nog speelde de groep in de Luikse muziekclub Reflektor. "Voor een gemengd publiek, met de helft Franstaligen en de helft Nederlandstaligen. Leuk om te horen hoe het publiek onze teksten meezingt met een Franse tongval. Ik heb uit dankbaarheid zelfs even "Vive la Belgique" gezegd."

Meest gelezen