De Wever belooft de Antwerpenaars beterschap na de ongevallen, maar vraagt wat begrip

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever heeft op Twitter gereageerd op de commotie die in de Scheldestad is ontstaan rond enkele dodelijke ongevallen waarbij fietsers betrokken waren. Daarbij is het stadsbestuur ook beschuldigd van schuldig verzuim omdat onveilige kruispunten niet of onvoldoende zouden worden aangepakt. We doen het nodige, maar heb nog even geduld, luidt het antwoord.

In Antwerpen is de laatste dagen heel wat commotie ontstaan na enkele dodelijke ongevallen op fietsonvriendelijke kruispunten. Het stadsbestuur wordt verweten niet genoeg te doen voor de verkeersveiligheid van de fietsers. De werkgroep Bezorgde Ouders had het zelfs over "schuldig verzuim".

"Wij hebben regelmatig in de stad overleg over verkeersveiligheidsissues en we zijn bezig met het uitwerken van conflictvrije kruispunten", zei schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Oppositieleider Wouter Van Besien gaf aan de houding van het stadsbestuur niet te begrijpen.

"Onze veiligheidsexperts analyseren elk ongeval. Want uw veiligheid in het verkeer is waar we als stad dagelijk mee bezig zijn", schrijven Kennis en De Wever in een brief aan de Antwerpenaar die De Wever heeft getwitterd. "Er is al enorm veel gedaan aan veiliger infrastructuur en er staat nog enorm veel op stapel."

Complexe discussies verzanden tot etiketten die we op onszelf en anderen kleven om een moeilijk debat te herleiden tot makkelijk bekkende slogans

Schepen Koen Kennis (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA)

De discussie baart beide beleidsmakers zorgen. "De jongste dagen is het debat verzand in een bitse strijd om het groot gelijk", schrijven Kennis en De Wever. "Complexe discussies verzanden tot etiketten die we op onszelf en anderen kleven om een moeilijk debat te herleiden tot makkelijk bekkende slogans. We denken dat niemand iets wint bij dit soort debat." 

"Het zal nog even duren"

Volgens het stadsbestuur staan de grote veranderingen in de steigers die verbetering moeten brengen. "Dat is goed nieuws, maar er is een keerzijde aan die medaille", aldus Kennis en De Wever. "Het zal nog even duren voor het stelselmatig beter wordt."

Pas op uzelf, pas op elkaar. We beloven u dat de stad er de komende jaren ook alles aan zal doen om ook voor uw veiligheid te zorgen

Schepen Koen Kennis (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA)

"Onze experts volgen alles op de voet, maar niemand kan alles voorzien. Wegenwerken brengen altijd nieuwe risico's met zich mee", waarschuwen de schepen en de burgemeester. 

"We moeten zo snel mogelijk nog nieuwe maatregelen en ingrepen uitdenken voor meer veiligheid. Maar we kunnen u geen wonderoplossingen beloven die 100 procent veiligheid garanderen." De burger zelf draagt ook enige verantwoordelijkheid. "De snelste winst zit tussen onze oren. Pas uw rijstijl aan aan de werf waarop we ons voortbewegen. Pas op uzelf, pas op elkaar. We beloven u dat de stad er de komende jaren ook alles aan zal doen om ook voor uw veiligheid te zorgen."

Meest gelezen