Dit is de tol van de slag om Raqqa

1.800 burgerdoden, waarvan de grote meerderheid veroorzaakt door de anti-IS-coalitie: dat heeft het volgens de ngo Airwars gekost om IS uit zijn Syrische "hoofdstad" te verdrijven.

Airwars baseert zich voor zijn nieuwste rapport op eigen tellingen en op vaststellingen van monitorgroepen ter plaatse, zoals het collectief Raqqa Is Being Slaughtered Silently.

Maar liefst 1.300 van de 1.800 burgerdoden vielen bij luchtbombardementen en beschietingen van de SDF-coalitie, stelt Airwars in dat rapport. Burgers die er niet in slaagden op tijd de stad uit te vluchten, moesten dat vaak bekopen met hun leven.

Opmerkelijk: IS, dat menselijke schilden inzette in de strijd tegen de door Syrische Koerden geleide SDF, is volgens dezelfde tellingen verantwoordelijk voor 311 burgerdoden, een fractie van het totaal. 

Raqqa was de "hoofdstad" van de jihadistische terreurbeweging in Syrië. Het was onder andere het bolwerk van waaruit aanslagen in het Westen gecoördineerd werden. De inwoners van de stad leefden er 3,5 jaar lang onder een terreurregime.

Van de zesde grootste stad van Syrië blijft na de strijd nog weinig over. De VN schatten dat maar liefst 80% van de stad onbewoonbaar is.

Meest gelezen