Videospeler inladen...

Een op de zes overlijdens komt door vervuiling: "3 keer meer dan tbc, malaria en aids samen"

In 2015 was een op de zes vroegtijdige overlijdens wereldwijd veroorzaakt door een of andere vorm van vervuiling. Dat meldt het tijdschrift The Lancet vandaag in een rapport. De boosdoeners zijn vooral luchtvervuiling en besmet water.  Vervuiling is veel meer dan iets wat met het milieu te maken heeft: het vormt een bedreiging voor ons leven en algemeen welzijn, zeggen experts. België scoort, relatief gezien, overigens maar matig.

"We schatten dat ziektes door vervuiling tot ongeveer 9 miljoen vroegtijdige overlijdens hebben geleid", staat te lezen in het rapport.  Dat is ongeveer 16 procent van het totale aantal sterfgevallen voor 2015.

Aan het rapport is twee jaar lang gewerkt door medewerkers van The Lancet, verscheidene internationale verenigingen, ngo's en een 40 tal researchers en experts op het vlak van milieu en gezondheid.

De auteurs onderstrepen dat vervuiling "drie keer meer doden veroorzaakt dan aids, tbc en malaria samen" en "vijftien keer meer dan oorlogen en andere vormen van geweld". Naast luchtvervuiling, dat veruit het hoogst scoort, gaat het om vervuiling van water, een ongezonde werkplek, en gezondheidsrisico's gerelateerd met de bodem, chemicaliën en types metalen.

Vervuiling veroorzaakt drie keer meer doden dan aids, tbc en malaria samen

Bangladesh is er het slechtst aan toe, Zweden en Brunei hebben de beste papieren

De meeste sterftes waren gelinkt aan hartaandoeningen, beroertes en gevallen van longkanker. Veruit de meeste slachtoffers vielen in landen met een lage of middelhoge levensstandaard. Daar is vervuiling verantwoordelijk voor ruim een kwart van de overlijdens. Bangladesh en Somalië zijn er het slechtst aan toe, gevolgd door Tsjaad en Niger.

Brunei en Zweden kunnen de beste cijfers voorleggen. "Vervuiling gaat over meer dan het milieu, ze vormt een diepgaande bedreiging voor verschillende facetten van onze gezondheid en ons welzijn in het algemeen", zegt de auteur van de studie, professor Philip Landrigan. U kunt de hele studie hier raadplegen.  

Vervuiling gaat over veel meer dan het milieu. Het vormt een diepgaande bedreiging voor vele facetten van onze gezondheid en ons welzijn

Ook bij ons is er een probleem

Vervuiling maakt disproportioneel meer doden onder de arme en kwetsbare groepen. Ongeveer 92 procent van de vroegtijdige overlijdens komen voor onder bevolking met lage of middelgrote inkomens.

Toch is het zeker geen probleem van de arme landen of derde wereld alleen. De auteurs schrijven dat het effect van vervuiling met chemicaliën en pesticiden op onze gezondheid nog maar slecht is uitgewerkt, en dat het negatieve effect ervan "bijna zeker onderschat is."

Tegelijk zijn grootsteden, zeker snel groeiende steden in industrielanden, zwaar getroffen door vervuiling. In de steden woont 55 procent van de wereldbevolking, meldt het rapport. Gisteren nog raakte bekend dat Vlaanderen ondermaats scoort op het vlak van luchtkwaliteit, en dat vooral fijnstof een probleem is.

België scoort maar matig; bijna heel Latijns-Amerika doet beter

Overigens scoort België relatief gezien maar matig. België zit in een Europees pelotonnetje met Groot-Brittannië, Duitsland en Italië, met een ratio van 76 tot 100 vroegtijdige overlijdens door vervuiling per 100.000 mensen.

We doen het slechter dan verschillende andere Europese landen, zoals Frankrijk, Spanje, Portugal en Ierland (51 tot 75), maar ook zowat alle Latijns-Amerikaanse landen scoren beter. De Scandinavische landen en IJsland, met Zweden op kop, scoren heel goed. Zij zitten aan een score van minder dan 50.

Vervuiling in een jachthaven in Honolulu, Hawaï.
AP2005

Meest gelezen