AFP or licensors

Einde van een tijdperk in Australië: allerlaatste auto rolt van de band

In Adelaide, in het zuiden van Australië, zijn de laatste auto's van de band gerold in de fabriek van automerk Holden. Het einde van een tijdperk voor het land, want het was de laatste fabriek waar nog auto's geproduceerd werden. Voortaan zullen die enkel nog uit het buitenland ingevoerd worden.

Holden is hier wellicht niet zo'n bekende naam, maar in Australië is het een instituut. Het bedrijf, dat al sinds de jaren 30 van vorige eeuw deel uitmaakt van autogigant General Motors, maakte vier jaar geleden bekend dat ze stoppen met hun productie in Australië. Het merk blijft wel bestaan, maar de auto's zullen geproduceerd worden in buitenlandse fabrieken van GM.

De laatste auto's in de fabriek in Adelaide rolden vandaag van de band. Het ging om een speciale "afscheidsceremonie", waarbij zo'n 1.000 mensen aanwezig waren, zowel huidige als al vertrokken werknemers. Voor velen was het meteen de laatste dag op het werk. Na afloop werden ze in bussen naar het stadscentrum gevoerd en werden ze onder meer getrakteerd op een rockconcert. Ook heel wat fans van het merk waren met Holden-oldtimers naar de fabriek gekomen om een laatste eer te betuigen.  

Holden heeft tussen 1948 en nu ruim 7,6 miljoen auto's geproduceerd in Australië. In de jaren 60 werkten bijna 24.000 mensen voor het bedrijf. Na de sluiting van de fabriek in Adelaide blijven er nog enkele honderden over, vooral designers en ingenieurs.

De voorbije jaren sloten al verscheidene andere constructeurs de deuren, onder meer Ford (dat in 1925 de eerste autobouwer was in Australië) en Toyota. Dat de Australische overheid de industrie financieel een handje toestak, kon dat niet tegenhouden. Als oorzaken wordt verwezen naar de hoge koers van de Australische dollar, de hoge productiekosten en de relatief kleine markt.

AFP or licensors

Enkele iconische Holdens: de 50-2106 (1951), de EK (1961), de Minaro (1968) en de Commodore (1978)

Holden 50-2106 (1951)
Holden EK (1961)
Holden Minaro Coupé (1968)
Holden Commodore (1978)

Meest gelezen