Videospeler inladen...

Goedkoop vliegen na het Ryanair-debacle? Dat doet u zo

Wie graag goedkoop vliegt, begint zijn zoektocht beter niet bij een lagekostenmaatschappij. Een betere start is één van de vele betrouwbare én gebruiksvriendelijke vergelijkingswebsites die alle mogelijke opties overlopen. Met de herfstvakantie en de kerstperiode in het vooruitzicht, vertelt VRT NWS hoe u dat best aanpakt.

Het lijkt een hele opgave, toch hoeft de zoektocht naar een voordelig vliegtuigticket niet moeilijk te zijn.  Op het internet zijn er veel websites waar we op basis van een begin- en einddatum alle mogelijke vluchten met elkaar kunnen vergelijken en we in één oogopslag kunnen zien welke de goedkoopste optie is.

De Vlaming Bart Lapers reist al jaren de wereld rond en blogt over al zijn avonturen. Hij raadt iedereen aan om op zoek te gaan naar vliegtuigtickets via sites of apps als Skycanner, Google Flights of Momondo. Al weet ook hij dat die merknamen ons minder bekend in de oren klinken dan Ryanair, Vueling of EasyJet. Hij vertelt in dit fragment waarom we vaak eerst aan een lagekostenmaatschappij denken.  

Videospeler inladen...

Toch raadt hij aan om toch één van de vele vergelijkingswebsites uit te proberen. Die sites combineert simpelweg alle vluchtinformatie die wereldwijd vrij op het internet te vinden is. In de meeste gevallen zijn die initiatieven onafhankelijk én bovendien erg gebruiksvriendelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld vertrouwen op deze websites;

We hebben misschien wat koudwatervrees om zo'n vergelijkingswebsite te gebruiken, maar volgens Bart Lapers is dat niet nodig. Ze zijn in heel wat gevallen erg gebruiksvriendelijk...

Videospeler inladen...

Veel keuze, maar let op....

Er zijn véél meer vergelijkingswebsites, dan wij hierboven meegeven, dus ga gerust ook zelf op zoek. Let wel, er bestaan ook sites die bij de laatste stap plots een commissie aanrekenen bovenop de gekozen vlucht. Bovendien raadt Bart aan om het uiteindelijke voorstel opnieuw even uit te rekenen op de website van de gekozen maatschappij. In een klein aantal gevallen wordt een ticket nog iets goedkoper.

Bovendien is de beste prijs in jouw zoektocht misschien toch van een lagekostenmaatschappij, omdat die nu eenmaal goed zijn in lage tarieven. Het voordeel van zo'n platform is dat we dat aanbod dan in één oogopslag kunnen vergelijken met die van andere maatschappijen. Misschien vliegt er die dag één van de grotere merken voor slechts enkele euro's meer vanop een betere luchthaven én op een beter uur.

Als de komma verkeerd staat

Bart Lapers bespaart veel geld met die vergelijkingssites en vliegt binnen Europa soms voor enkele eurocenten. Hij gaat zelfs nog een stap verder, want hij vindt ook vluchten op lange afstand voor de meest gekke prijzen...

Videospeler inladen...

Die fouten ontdekt Bart niet op een vergelijkingswebsite, wel op sites als Secret Flying of Fly4Free. Wie daarvoor te vinden is, vindt via zijn blog  meer inspiratie.

Let op voor extra kosten

Tenslotte geeft Bart Lapers ook nog mee dat al die vergelijkingswebsites uiteraard enkel de basisprijs meegeven en dat u dus moet opletten welke kosten er nog bijkomen tijdens de boeking.

Ook Test-Aankoop waarschuwt daarvoor in haar magazine van november. "De concurrentie is erg groot in de luchtvaartsector en dus lokken maatschappijen hun klanten met scherpe prijzen," zegt Simon November daarover in Het Journaal. "Weet dat daar vaak nog heel wat supplementen bijkomen voor allerhande verzekeringen, de plaats waar u willen zitten in het vliegtuig, meer of minder beenruimte,  kortere wachttijden bij het instappen,...  Die extra's kunnen de rekening serieus doen aandikken".

En uiteraard hoeven we je niet te vertellen dat vliegen niet de meest duurzame keuze is. Bekijk ook altijd of er geen meer milieuvriendelijke alternatieven bestaan.  Gisteren nog berichtten wij hier over de bedroevende luchtkwaliteit in ons land.  

Meest gelezen