James Arthur Photography

Havendecreet maakt fusie Gent en Zeeland mogelijk

Het Vlaamse havendecreet wordt aangepast om de fusie van de havens van Gent en Zeeland mogelijk te maken. Dat heeft de regering beslist.

De fusie van Gent en Zeeland, beslist in 2016, moet leiden tot een holding met gelijkwaardige partners. De twee huidige ceo's, Daan Schalck van Havenbedrijf Gent en Jan Lagasse van Zeeland Seaports, zullen samen het nieuwe bedrijf leiden, maar de hoofdzetel komt wel in Nederland. Samen zullen ze de zevende grootste haven in Noordwest-Europa vormen.

De regering heeft nu het licht op groen gezet voor een aanpassing van het havendecreet. Daardoor krijgen de gemeenten Gent, Evergem en Zelzate en de provincie Oost-Vlaanderen de mogelijkheid om deel te nemen aan de nieuwe Europese vennootschap. De Gentse haven wordt dan vanuit de nieuwe hoofdzetel bestuurd, maar Vlaanderen voorziet wel de nodige garanties voor toezicht door de Havencommissaris en een apart toezichtsorgaan.

Uit een studie van McKinsey blijkt dat de havens 15 procent sneller zullen groeien dan wanneer ze apart zouden blijven voortbestaan. Tegen 2022 worden vijfduizend extra arbeidsplaatsen verwacht.

Meest gelezen