Videospeler inladen...

Jan Fabre: "50 fantastische, nieuwe creaties voor Oostende, dat maakt me blij"

In Oostende gaat komend weekend de tentoonstelling "Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam" van start. Een performance in het stadion van KV Oostende geeft (letterlijk) de aftrap. Curator Jan Fabre is alvast enthousiast.

"Het vlot" is de opvolger van "De Zee", de afscheidstentoonstelling van Jan Hoet in 2015. Hoet stelde de expositie toen samen, maar hij heeft ze door zijn overlijden nooit gezien. Fabre beschouwt de nieuwe tentoonstelling als een hommage aan Jan Hoet, die hij een van de beste tentoonstellingsmakers ooit noemt. Er zijn ook enkele subtiele verwijzingen. Zo is er morgenavond een openingsevent op het veld van KV Oostende. Jan Fabre neemt zelf deel aan een kunstzinnige voetbalmatch, net zoals Hoet ooit het SMAK in Gent opende met een bokswedstrijd. 

Een circuit langs 22 plaatsen

In 1986 maakte Fabre verschillende kleine  sculpturen die een vlot voorstelden, een ervan  noemde hij "Kunst is (niet) eenzaam". Op dat vlot bouwde hij een school en... een  voetbalveld, vandaar de "match" zaterdag. Vorig jaar organiseerde het Museum voor Schone Kunsten in Gent een tentoonstelling met werk van Théodore Géricault, onder meer zijn beroemd "Vlot van Medusa", een schilderij vol dynamiek en drama dat de wanhopige strijd van de overlevenden van de schipbreuk van het fregat "Le Méduse" in 1816 in de Atlantische oceaan voorstelt. Joanna De Vos zag meteen het verband. Het "Vlot van Medusa" was een politiek werk, zegt ze aan VRT NWS. 

Fabre nam de twee werken als centrale as van zijn project. Er zijn in Oostende meerdere versies van het vlot van Géricault te zien, vooral studies. Daarnaast zijn er ook werken en installaties over schipbreuken, reddingssloepen en wrakhout. 

Het "Vlot van Medusa" was het eerste schilderij in de geschiedenis dat commentaar gaf op een actuele gebeurtenis.  

Het vaartuig en de vervoering

"Het vlot" lijkt ook een gedroomde titel voor de kuststad Oostende. De mens heeft altijd geprobeerd om zich over water te verplaatsen, hoe gevaarlijk de oversteek over een rivier, de zee of oceaan ook was. De veerboten vanuit Oostende naar Dover en andere plaatsen in Engeland spraken decennialang tot de verbeelding.

Een vlot is uiteraard een schitterende metafoor. De kunstenaar is eenzaam, als een schipbreukeling op een vlot. Maar tegelijk reikt hij de hand naar mogelijke redders. De kracht van de zee en de stroming spelen een belangrijke rol.  

"Het vlot" van Fabre gaat op zoek naar diepere betekenissen van verplaatsingen over water. Waar varen we heen? Hebben we wel een reisdoel? Is het dobberen op zich een filosofische activiteit? Een kunstenaar onderneemt altijd een expeditie naar waarheid en betekenis. Een moeizame risicovolle tocht op onbeheersbare golven is een ideaal symbool voor de queeste van de artiest. Wat zijn de golven? Wat betekent het water? 

De schipbreukeling op een vlot wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en ontreddering. 

Ruim 70 boeiende kunstenaars op 22 uitzonderlijke locaties

Het wandelparcours is verdeeld in drie circuits. De deelnemer vindt zijn weg op evenveel kaarten. Startpunt is Mu.Zee. Het eerste deel van de tocht doet daarna zes plekken aan in de onmiddellijke omgeving. De tweede cirkel bezoekt negen soms minder evidente plekken in het centrum van Oostende. Tenslotte ontdekken de bezoekers nog 6 boeiende en verrassende plaatsen aan de kust. Dat kan vanaf zondag 22 oktober. Iedereen mag de avond daarvoor, om half acht, gratis de Ensoriaanse voetbalmatch op het veld van KVO meemaken. Mannen en vrouwen spelen in gemengde ploegen. In Oostende hoopt overigens iedereen dat de positieve energie van deze artistiek-karnavaleske match KVO snel van de laatste plaats naar boven zal catapulteren in de hoogste voetbalklasse.   

Een kleine greep uit de 73 namen: Berlinde De Bruyckere, Bill Viola, Jan Van Imschoot, Koen Theys, Luc Tuymans, Marina Abramovic, Michael Borremans, Mike Figgis, Monty Python, Philippe Van Snick, Robert Wilson en... Jan Fabre en Théodore Géricault. En nog tientallen andere om zelf te ontdekken. Alle informatie op www.hetvlot-oostende.be

Meest gelezen