Kwart minder wijnproductie in ons land in 2016 en ook 2017 belooft weinig goeds

In België is er in 2016 in totaal 754.230 liter wijn geproduceerd, een kwart minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de statistieken van de FOD Economie. De lagere productie was het gevolg van een koud en nat voorjaar. Voor 2017 is er nog geen cijfer, maar de productie had opnieuw zwaar te lijden onder slechte weersomstandigheden.

In ons land wordt vooral witte wijn en schuimwijn geproduceerd. Dat gebeurt onder meer in het Hageland, in Haspengouw en in de valleien van Samber en Maas in Wallonië. De voorbije jaren zat de productie stevig in de lift: van zo'n 300.000 liter in 2012 naar ruim 1 miljoen in 2015.

Maar die opgaande lijn is in 2016 van richting veranderd. De productie daalde met een kwart. Nochtans was het aantal wijnbouwers en de totale oppervlakte aan wijngaarden voort gestegen: van 221 hectare naar 259 hectare. De lagere productie is het gevolg van een koud en nat voorjaar, waardoor de bevruchting en de groei van de druiven niet ideaal was.

Ook al is er nog geen concreet cijfer gekend, toch staat vast dat de wijnproductie ook in 2017 opnieuw zwaar te lijden heeft gehad onder slechte weersomstandigheden. Deze keer was de late vorst in het voorjaar spelbreker. Sommige wijnboeren spreken van een productieverlies van meer dan 50 procent. Ook in grote wijnlanden als Italië, Frankrijk en Spanje valt de productie voor 2017 fors tegen.

FOD Economie

Meest gelezen