Videospeler inladen...

EU wil tweede luik brexit onderhandelingen in december starten

Als de gesprekken over de brexit voldoende vooruitgaan, wil de EU in december handelsgesprekken met de Britten opstarten. De Britse premier May blijft intussen optimistisch maar gaf toe dat er nog wel een weg is af te leggen. Ze ziet een akoord over de rechten van EU-burgers wel binnen handbereik.

Eigenlijk had op deze EU-top in Brussel de tweede fase van de onderhandelingen met de Britten moeten starten. Maar daarvoor was onvoldoende vooruitgang geboekt, oordeelde de EU. Nu stellen ze december in het vooruitzicht als start van een nieuwe fase.

May benadrukte op de top nog eens dat de toekomstige relatie met de EU voor haar bijzonder belangrijk is. Ook na de brexit in maart 2019 wil het Verenigd Koninkrijk een belangrijke bondgenoot van Europa blijven, zo stak premier May van wal op haar persconferentie. Op het vlak van defensie en veiligheid bijvoorbeeld zal samenwerking essentieel zijn, benadrukte de Britse premier.

Rechten van EU-burgers

Maar er blijven nog heel wat discussiepunten. Bijvoorbeeld over de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk. Onze premier Michel gaf vanmorgen nog aan dat daar onvoldoende garanties zijn. May van haar kant benadrukte vanmiddag dat een akkoord daarover heel dichtbij is.

Noord-Ierland

En wat met de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek? De facto wordt die grens na de brexit een buitengrens van de EU, een grens die soms dwars door woonwijken loopt. Daarover zei May dat er "specifieke oplossingen" nodig zullen zijn. En ze sluit uit dat er een fysieke grens zou komen. 

En de centen?

Dé vraag waar, ondanks aandringen van de Britse pers, geen antwoord op kwam was wat het Verenigd Koninkrijk aan de EU zou betalen. De prijs voor de brexit. May bleef vaag. Er wordt verder over onderhandeld, en lijn per lijn zijn we alles aan het bekijken. "Still some way to go" dus, om de woorden van May te gebruiken.  

Meest gelezen