Lieven Smits

N-VA haalt uit naar tweetalige CD&V-lijst in Bever

De N-VA-afdeling van de kleine faciliteitengemeente Bever haalt uit naar de beslissing van de lokale CD&V om bij de komende  gemeenteraadverkiezingen met de tweetalige lijst "Thuis in Bever - Chez nous à Biévène" op te komen. De N-VA zal in de gemeente voor het eerst een eigen lijst indienen. 

Volgens de N-VA legt de CD&V op die manier "een bom onder de communautaire vrede die al jaren heerst in Bever". "Zo geef je de Franstalige inwoners de boodschap dat ze zich niet dienen te integreren. De V van CD&V mag nu definitief uit de partijnaam geschrapt worden", zegt Aldo van de Auwera van N-VA-Bever.

N-VA-Bever laat bovendien weten dat de partij voor het eerst met een eigen lijst zal opkomen. Ook in het naburige Herne zal er voor het eerst een N-VA-lijst worden ingediend.

Bever is een kleine aan de provincie Henegouwen grenzende Vlaams-Brabantse gemeente die nauwelijks 2.000 inwoners telt en taalfaciliteiten heeft voor zijn Franstalige inwoners. Die zijn naar schatting goed voor 70 procent van de bevolking. De gemeente wordt momenteel bestuurd door CD&V, die na verlies in 2012 nog een nipte meerderheid van zes zetels op elf overhield. Het kartel "Open voor de Mens", bestaande uit Open VLD en Dichter bij de Mens heeft de resterende vijf zetels.

Meest gelezen