Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe arbeidsovereenkomst: "Buschauffeurs die naar skioorden rijden, moeten goede slaapplaats krijgen"

Chauffeurs die deze winter naar de skioorden rijden, moeten een comfortabele slaapplaats hebben om uit te rusten. Dat is de boodschap die de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) en zijn sociale partners aan de skiorganisaties geven in een nieuwe cao. Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt bevestigd aan VRT NWS. 

De nieuwe cao bepaalt dat bij verre pendeldiensten – en dat zijn voornamelijk skireizen – een comfortabele slaapplaats voorzien moet worden voor de buschauffeurs. Dat is belangrijk voor de rusttijden van de chauffeurs. De FBAA en de sociale partners willen zo een boodschap geven aan de skiorganisaties dat ze een degelijke slaapplaats moeten voorzien. 

In het verleden waren er af en toe problemen met de accommodaties, zegt Steven Steyaert van de Belgische TransportBond-ABVV: "Het probleem was dat bepaalde chauffeurs niet konden overnachten, waardoor ze genoodzaakt waren om soms in hun bussen te slapen bij vriestemperaturen. Zo'n slaapplaats is voorzien voor een korte rust, maar niet geschikt voor een hele rust. Nadien moesten de chauffeurs dan onuitgerust de baan op, wat onveilig was." Hij nuanceert: "Sommige skiorganisaties voorzagen al heel degelijke slaapplaatsen, maar nu wordt het verplicht."

Ook Patrick Westelinck van de federatie beaamt dat er soms te weinig slaapplaatsen waren: "Soms komt de chauffeur ter plaatse tot de conclusie dat er te weinig slaapplaatsen voorzien zijn en moet hij ter plaatse het probleem oplossen. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat men dat dichtbij de skioorden, waar het al druk is, een andere slaapplaats moet zoeken".

Een goede nachtrust voor de chauffeurs is belangrijk, benadrukt Westelinck. "Voor de veiligheid is dat essentieel."

Meest gelezen