Videospeler inladen...

Obama en Bush geven (indirecte) sneer aan president Trump

De voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama en George Bush hebben elk tijdens een speech in niet mis te verstane bewoordingen uitgehaald naar de politiek van huidig president Donald Trump. De naam Trump viel evenwel geen enkele keer.

Obama maakte gisteravond zijn rentree op het politieke toneel, 9 maanden nadat hij het Witte Huis heeft verlaten. Hij sprak twee verkiezingsrally's toe in de staten New Jersey en Virginia om er de Democratische kandidaat voor de lokale verkiezingen te ondersteunen. De vorige president hekelde in zijn speech de politiek van "verdeeldheid en angst".

"We zien nu zaken in de politiek waarvan we dachten dat we ze al hadden afgeschreven. Dat, beste mensen, is 50 jaar terug in de tijd kijken. We zitten in de 21e eeuw, niet in de 19e. Komaan!", klonk het uit de mond van Obama. "De vraag is nu of we - in een tijd waar onze politiek zo verdeeld, smerig en boos lijkt te zijn - de spirit kunnen terugvinden en of we iemand kunnen omhelzen die mensen bij elkaar wil brengen."

Barack Obama kon de Democratische toeschouwers opnieuw enthousiasmeren als tijdens zijn campagnedagen destijds. Het publiek scandeerde verschillende keren "Yes, we can!".

Bush hekelt "pesterijen en vooroordelen"

Ook de voormalige Republikeinse president George W. Bush heeft - totaal onafhankelijk van Obama - een speech gegeven gisteravond. Ook hij noemde Trump niet bij naam, maar zijn woorden gingen haast nog frontaler in tegen de huidige Amerikaanse leider.

"Pesterijen en vooroordelen zetten momenteel de nationale toon in ons publieke leven. Dat geeft zuurstof aan wreedheid en hypocrisie en het brengt schade toe aan de morele opvoeding van onze kinderen." Volgens Bush is de Amerikaanse democratie ook verzwakt, onder meer door samenzweringstheorieën. Hij verdedigde daarnaast de internationale handel en migratie, twee zaken die Trump wil afbouwen.

Zal zijn boodschap het Witte Huis bereiken, werd achteraf gevraagd aan Bush. "Ik denk het wel", antwoordde hij. Hoewel Bush noch Obama de huidige president Donald Trump expliciet bij naam noemde, kunnen de bewoordingen van de oud-presidenten dus niet anders worden gezien als kritiek op Trump. Het is uiterst zelden dat oud-presidenten commentaar geven op het beleid van een president in functie.

Meest gelezen