Oost-Vlaamse meerlingenregister verwelkomt 10.000ste meerling

Arthur en Thijmen, zo heet de tweeling die afgelopen zomer als 10.000ste meerling tot het Oost-Vlaamse Meerlingenregister toetrad. In het UZ Gent is hun toetrede vandaag gevierd met bloemen en een taart.

Het Oost-Vlaamse Meerlingenregister bestaat al sinds 1964. In dat jaar begonnen twee gynaecologen, professor Robert Derom en professor Michel Thierry, alle meerlingengeboortes in Oost-Vlaanderen systematisch te registreren. De gegevens bewaarden ze in een databank die in de loop der jaren gestadig is gegroeid. Afgelopen zomer mocht de databank de 10.000ste meerling begroeten, waarmee het Oost-Vlaamse Meerlingenregister een der grootste ter wereld is.   

Genen versus omgeving

Voor wetenschappers is het onderzoek met twee- of meerlingen van onschatbare waarde. Zeker om te begrijpen welke menselijke eigenschappen aangeboren zijn, en welke aangeleerd of bepaald door de omgeving. Vooral eeneiige (identieke) meerlingen zijn interessant,  omdat ze dezelfde genen hebben. Door hun levensloop met elkaar te vergelijken, kunnen wetenschappers bijvoorbeeld achterhalen of ze hetzelfde soort gedrag vertonen of dezelfde ziektes ontwikkelen. Als dat zo is, dan is er een sterke aanwijzing dat dit gedrag en deze ziektes aangeboren of genetisch bepaald zijn.   

Als blijkt dat genen nauwelijks een rol spelen, dan kunnen we focussen op de omgeving en uitzoeken wat er daar fout loopt

Professor Catherine Derom, gynaecologe UZ Gent

Professor Catherine Derom, die het werk van haar vader voortzet, licht verder toe:  "Via onderzoek met meerlingen kunnen we bijvoorbeeld nagaan hoe groot de invloed van de omgeving is op intelligentie, of op het ontwikkelen van psychosen of allergieën. Als blijkt dat de genen hierbij nauwelijks een rol spelen, dan kunnen we verder focussen op de omgeving, en uitzoeken wat er daar fout loopt."   

"Minnesota Twin Family Study"

Een van de grootste onderzoeken met meerlingen is de "Minnesota Twin Family Study", opgestart in 1979 door de Amerikaanse psycholoog en geneticus Thomas Bouchard. 20 jaar lang onderzochten hij en z'n medewerkers 137 tweelingen die al op jonge leeftijd van elkaar gescheiden waren.  Onder hen waren de identieke broers Jim Lewis en Jim Springer. Op de leeftijd van 4 weken waren zij elk in een apart gezin beland. Toen de broers elkaar op 39-jarige leeftijd voor het eerst weer ontmoetten, bleken zij alle twee nagelbijters te zijn, aan dezelfde stressgerelateerde hoofdpijnen te lijden en zelfs dezelfde sigaretten te roken.    

Meest gelezen