Opnieuw staking bij wapenfabriek FN in Herstal

Bij wapenfabrikant FN in Herstal, bij Luik, wordt opnieuw gestaakt. Leden van de socialistische vakbond blokkeren sinds vanmorgen de poorten. Op 11 oktober was het werk bij FN hervat na een staking van 9 dagen, maar die werkhervatting heeft dus niet lang geduurd.

Het rommelt al even in de wapenfabriek nabij Luik. Begin deze maand startte de socialistische vakbond een stakingsactie omdat ze meer loonopslag eisten dan de directie wou bieden. De bond stopte de staking na 9 dagen zonder resultaat, omdat ze hun eisen "via andere middelen" gingen nastreven. Maar sindsdien vroeg de bond een nieuwe vergadering en onderhandelingen.

De directie weigerde zowel aan de vakbond binnen het bedrijf als aan de regionale verantwoordelijke van de socialistische metaalbond een ontmoeting. De directie verwijst naar een raad van bestuur donderdag, maar er volgde daarvoor geen uitnodiging. De vakbond wil ofwel met de directie, ofwel met de raad van bestuur samenzitten en mogelijks het overleg aan de regionale vakbond overlaten.

Het personeel trekt maandag naar de Waalse regering in Namen indien het dossier niet beweegt. De fabriek is in handen van het gewest. Twistpunt in het conflict is een opslag. De directie wil niet meer dan de 1,1 procent koopkrachtverhoging, die sectorieel is afgesproken, toekennen aan het personeel. De socialistische vakbond hoopt nog altijd meer uit de brand te slepen voor de arbeiders.

Meest gelezen