AP

Gekleurde contactlenzen met Halloween? Fancy, maar pas toch maar op

Oogartsen in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen in de aanloop naar Halloween voor het gebruik van speciale en/of gekleurde contactlenzen. Ze worden verkocht zonder enige vorm van advies en zijn dikwijls de oorzaak van infecties of krassen. In sommige gevallen leiden die tot tijdelijke of zelfs permanente blindheid.

Met een opvallend kleurtje en/of een speciale vorm zijn zogenoemde "cosmetische contactlenzen" vooral in trek rond carnaval of Halloween, bij volwassenen, maar ook bij jongeren en kinderen. Iedereen kan ze dragen, ze hebben geen corrigerende factor. Ze worden verkocht in verkleed- en speelgoedwinkels, maar in toenemende mate ook op marktjes langs de straatkant en dikwijls ook illegaal op het internet.

Cosmetische contactlenzen worden dus verkocht zonder enige vorme van controle of gebruikersadvies, en dat verontrust Britse oogheelkundigen. Als je niet op de hoogte bent van de voorschriften over hoe je lenzen draagt en bewaart, kunnen de gevolgen groot zijn. In de periode rond Halloween zien veel oogartsen een toename van het aantal incidenten met gekleurde lenzen.

"Elk jaar krijgen we rond deze tijd veel patiënten binnen, ook jongeren onder de 16 jaar, met oogaandoeningen die ze opliepen na het dragen van die speciale contactlenzen", zegt Badrul Hussain, chirurg in Moorfields Eye Hospital in Londen, aan The Guardian. "Mensen die de lenzen delen met vrienden, elk jaar hetzelfde paar dragen, lenzen dragen waarvan de datum vervallen is, ze bewaren in water in plaats van speciale lenzenvloeistof... Dat heeft soms desastreuze gevolgen."

Vooral het hoornvlies is heel kwetsbaar. Als je niet weet hoe je je lenzen correct draagt, kan je al snel krassen maken. Wat het oog letterlijk blootstelt aan organismen die pijnlijke oogletsels en infecties veroorzaken. In extreme gevallen kunnen die leiden tot een permanent verminderd zicht of zelfs totale blindheid.

Vicky McDermott, het hoofd van de Britse beroepsvereniging, merkt op dat cosmetische contactlenzen verkocht worden zonder enig professioneel advies. "Je krijgt niet de nodige veiligheidswaarschuwingen of advies over hoe je ze wel of niet moet dragen. Het is beter om die lenzen te kopen bij een gekwalificeerde opticien of oogarts."

Tips voor veilig gebruik van cosmetische lenzen

  • Koop je lenzen bij professionals, en als je dat niet doet, laat ze even door een opticien of oogarts controleren
  • Bewaar de lenzen zoals het hoort: in lenzenvloeistof dus
  • Hou je lenzen niet de hele nacht in
  • Ruil of deel je lenzen niet met andere mensen
  • Laat ze niet in contact komen met water, bewaar ze niet in water, maar draag ze ook niet onder de douche of in het zwembad