Pestepidemie in Madagaskar eist al bijna 100 mensenlevens

Een uitbraak van de pest heeft sinds augustus aan 94 mensen het leven gekost in Madagaskar. In totaal stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 1.100 gevallen vast. De organisatie verscheepte 1,3 miljoen dosissen antibiotica naar het Afrikaanse eiland om de epidemie in te dijken, maar vreest dat er nog mensen ziek zullen worden.

De pestepidemie brak uit in augustus, maar is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Dokter Ibrahima Soce Fall, regionaal directeur voor WHO in Afrika, verwacht dat er nog meer gevallen zullen worden vastgesteld. "We zitten in een actieve fase van de epidemie. Maar we denken dat we de situatie snel zullen kunnen ombuigen", verklaarde hij. "We kunnen de epidemie stoppen, maar we moeten waakzaam blijven."     

De ziekte volledig uitroeien in Madagaskar wordt niet gemakkelijk, waarschuwde Fall nog. "Meer dan 90 procent van de bevolking leeft er met minder dan 2 dollar per dag. De ziekte uitroeien is een kwestie van ontwikkeling."     

Van de 1.153 gesignaleerde gevallen van pest, zijn er intussen 300 bevestigd, verklaarde Fall nog. Meer dan 1,3 miljoen antibiotica-dosissen zijn verdeeld over de verschillende gezondheidscentra in het land. De WHO heeft ook desinfectiemateriaal en beschermingspaketten naar Madagaskar gestuurd, om de epidemie te helpen indijken.

Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid sproeien een insecticide tegen vlooien in een klaslokaal.
Een markt in hoofdstad Antananarivo wordt ontsmet.

Meest gelezen