AFP or licensors

Tarantino over Weinstein: "Ik wist genoeg om meer te doen dan ik gedaan heb"

De Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino (54) was al tientallen jaren op de hoogte van het wangedrag van Harvey Weinstein. "Ik wist genoeg om meer te doen dan ik nu gedaan heb", vertelt hij aan The New York Times. Enkele weken geleden bleef Tarantino nog op de vlakte in zijn reactie op het schandaal.

"Ik wist genoeg om er meer tegen gereageerd te kunnen hebben dan ik heb gedaan", zegt Tarantino, die meermaals samenwerkte met Weinstein, in een interview met The New York Times. "Het ging om meer dan de gebruikelijke geruchten, de roddels. Het was niet van horen zeggen. Ik wist dat hij dergelijke zaken meermaals had gedaan", zei Tarantino.

Mira Sorvino, zijn ex-vrouw, had Tarantino zelfs verteld over ongewenste intimiteiten van Weinstein vlak voor hun relatie. Weinstein had haar ongewild een massage gegeven, had haar opgejaagd in een hotelkamer en stond op een keer zelfs midden in de nacht voor haar deur. "Ik was wel gechoqueerd, maar ik dacht dat het specifiek met Mira te maken had, ik dacht dat hij waanzinnig verliefd was op haar en dat hij daardoor grenzen overschreden had.  Daarna dacht ik dat het probleem opgelost was. Ik ben samen met haar, dat weet hij, hij zal haar nu niet meer lastigvallen. De regisseur had het incident naar eigen zeggen "terzijde geschoven", ook al wist hij dus dat het niet het enige was.

Tarantino kreeg ook verhalen te horen van andere actrices. Hij was er ook van op de hoogte dat Rose McGowan een schikking getroffen had met Weinstein. "Ik wilde dat ik meer verantwoordelijkheid had genomen voor wat ik hoorde. Als ik toen gedaan had wat ik had moeten doen, dan had ik niet meer met hem kunnen samenwerken." Volgens Tarantino heeft hij er echter nooit voldoende bij stilgestaan dat de vrouwen misschien deel uitmaakten van een grotere groep die lastiggevallen werd. Nu heeft Tarantino er spijt van dat hij de verhalen niet ernstig genoeg genomen heeft.

Ik minimaliseerde de incidenten en dacht dat het om miniem wangedrag ging.

Tarantino bleef echter film na film met Weinstein maken. "Ik minimaliseerde de incidenten en dacht dat het om miniem wangedrag ging. Maar alles wat ik nu zeg, klinkt natuurlijk als een zwak excuus." Weinstein en Tarantino hebben sinds 1992 samen films gemaakt: "Reservoir dogs", "Pulp fiction", de "Kill Bill"-films, "Inglourious basterds" en "The hateful eight".

De regisseur doet nu ook een oproep aan andere mannen uit de filmwereld. "Wees niet bang als je ook op de hoogte bent. Geef toe dat er iets rotten was in Denmark  (verwijzing naar een beroemde quote uit Hamlet van Shakespeare, nvdr). Wat vroeger aanvaardbaar was, is dat nu niet meer voor iedereen die een zeker besef heeft." Op de vraag of hij vreest dat de publieke opinie nu anders naar hem en naar zijn werk zal kijken, antwoordt Tarantino: "Ik weet het niet, maar ik hoop van niet."  

Onderzoek voor feiten uit 2013

De politie van Los Angeles heeft intussen een onderzoek geopend tegen producer Harvey Weinstein voor feiten van seksueel geweld uit 2013.  "De afdeling diefstal en doodslag van de politie van Los Angeles hoorde de getuigenis van een mogelijk slachtoffer van seksueel geweld door Harvey Weinstein dat zich in 2013 zou voltrokken hebben", zei politieman Drake Madison. "Er loopt een onderzoek naar de zaak." Hij weidde niet uit over het slachtoffer, maar volgens verschillende media gaat het om een Italiaanse actrice en fotomodel.

British Film Institute ontneemt Weinstein lidmaatschap

Het British Film Institute heeft Harvey Weinstein ook zijn lidmaatschap afgenomen na de beschuldigingen van seksueel geweld. De organisatie eerde de Amerikaanse producer in 2002 met het lidmaatschap voor zijn bijzondere bijdrage aan de film en televisie.

Het BFI zegt dat het de beslissing nam "omdat de wijdverspreide beschuldigingen over Weinsteins schokkende gedrag ingaan tegen de waarden van het BFI". De organisatie prijst de mensen die een boekje opendeden over Weinstein en zegt dat de filmindustrie "meer vrouwen op elk niveau nodig heeft, zowel op als naast het scherm".

Meest gelezen