Belga

Proces over moslima die hoofddoek weigerde af te doen wordt overgedaan

Het Hof van Cassatie heeft het arrest verbroken in de zaak van een moslima die in 2006 werd ontslagen door beveiligingsspecialist G4S, omdat ze haar hoofddoek weigerde af te doen. Het Arbeidshof van Antwerpen vond het ontslag gerechtvaardigd, maar de argumenten daarvoor zijn volgens het Hof van Cassatie onwettig. Dat meldt Unia.

In 2003 trad Samira Achbita in dienst bij G4S als receptioniste. In het bedrijf bestond de ongeschreven regel dat alle werknemers een strikte neutraliteit moesten naleven. Samira hield zich daar drie jaar aan. Maar in 2006 gaf ze te kennen dat ze haar hoofddoek tijdens de werkuren wilde dragen. Dat werd geweigerd door de directie. G4S voegde daarop het verbod alsnog toe aan het arbeidsreglement. Maar Samira bleef haar hoofddoek dragen en werd uiteindelijk ontslagen.

Samira Achbita trok daarop naar het gerecht, maar zowel de arbeidsrechtbank als het arbeidshof in Antwerpen gaven haar ongelijk. Daarop trok ze naar het Hof van Cassatie. Dat oordeelde nu dat het proces moet worden overgedaan. De argumenten van het Arbeidshof om het ontslag te rechtvaardigen, zijn volgens het Hof van Cassatie onwettelijk. Het arbeidshof vond onder meer dat G4S geen fout beging, omdat het niet de bedoeling had om de discriminatiewet te overtreden. Maar dat moet de rechtbank niet nagaan, vindt het Hof van Cassatie, wel of de discriminatiewet al dan niet is overtreden. Het proces moet nu dus worden overgedaan door het arbeidshof in Gent.

Eerder belandde de zaak ook al voor het Europese Hof van Justitie. Dat besliste dat een werkgever de hoofddoek op het werk mag verbieden, op voorwaarde dat hij alle religieuze, filosofische of politieke symbolen verbiedt. Als werkgever mag je neutraliteit eisen van je werknemers, vindt het Europese Hof. Maar het moet wel gaan om werknemers die met klanten in contact komen, zoals bijvoorbeeld een receptioniste. Het is nu afwachten of het arbeidshof in Gent zal oordelen of het onslag van Samira Achbita gerechtvaardigd was.

Meest gelezen