Videospeler inladen...

Rajoy: "We hebben kritieke toestand bereikt"

"We hebben een kritieke situatie bereikt in Catalonië." Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy vandaag verklaard in de marge van de EU-top in Brussel. Hij verdedigde de uitzonderlijke maatregelen van Madrid om de onafhankelijkheid van de afvallige regio te vermijden. Verschillende Europese leiders hebben intussen hun steun voor de Spaanse regering uitgesproken. 

"We hebben alles in het werk gesteld om de situatie niet te bemoeilijken, maar jullie begrijpen dat het moeilijk is voor een land, voor een regering binnen de Europese Unie, als men de wet en de rechtsstaat met de voeten treedt door een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren ondanks een verbod van het gerecht", sprak hij zijn collega staats- en regeringsleiders toe in Brussel.     

Morgen zal een bijzondere ministerraad het artikel 155, dat de onafhankelijkheid van Catalonië moet opheffen, activeren. Het decreet moet daarna nog goedgekeurd worden door de Senaat, wat niet zal gebeuren voor het einde van de maand.

Europese steun

De Britse premier Theresa May heeft tijdens de EU-top haar steun uitgesproken voor de Spaanse regering. Tijdens een persconferentie werd haar gevraagd welk advies ze heeft voor de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, waarop ze antwoordde dat ze enkel met de Spaanse premier Rajoy spreekt over de kwestie. 

"Ik heb deze morgen gesproken met Mariano Rajoy (...) en ik heb duidelijk gemaakt dat de positie van het Verenigd Koninkrijk heel duidelijk is", stelde May. "We geloven dat het volk zich aan de wet moeten houden en de Spaanse grondwet moeten handhaven." 

Ook andere Europese leiders, onder wie de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel, hebben de voorbije dagen hun steun voor Madrid uitgesproken, en benadrukt dat geen enkel Europees land de Catalaanse onafhankelijkheid ooit zou erkennen. 

Meest gelezen