Royals op zondag: Is dat Meghan Markle die vermomd als beertje Paddington met Kate Middelton danst?

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week onthulde de Noorse prinses (en koningin in wording) Ingrid Alexandra twee beelden in haar eigen sculpturenpark. Trok de Noorse prinses Astrid (84) haar steunkorset aan en week niet van de zijde van haar broer, koning Harald. Vertoefde prinses Tessy in de rechtbank waar de Luxemburgse gemoederen iet of wat verhit raakten. Danste Kate Middelton met beertje Paddington op een perron, terwijl prins William het over "The lion king" had. En wisselde koningin Mathilde drie keer van outfit op één dag.    

Ingrid Alexandra (13) leert de kneepjes van het vak

De Noorse prinses Ingrid Alexandra (13), oudste dochter van kroonprins Haakon en dus tweede in lijn voor de troon, leert de kneepjes van het vak van de beste. Arm in arm met haar grootmoeder, koningin Sonja (80), onthulde ze twee beelden in haar eigen sculpturenpark, gelegen naast het paleis in Oslo. De sculpturen werden gemaakt door kinderen uit de lagere school en zijn ook bestemd voor kinderen. De ontwerpers van de beelden "Roggbiv" en "Gezichtsloze man" woonden de onthulling met fanfare bij en werden achteraf op het paleis getrakteerd op een kopje chocolademelk.

Getty

Bedoeling is dat er in totaal tien sculpturen zullen prijken in het park. Vorig jaar onthulde Ingrid Alexandra nog "Konijn in de problemen" en "Geometrische riffen". De prinses heeft duidelijk een goede band met Sonja en klampte zich zowaar vast aan haar oma. Het zal niet lang meer duren voor ze Sonja ook in lengte heeft voorbijgestoken. Moeder en prinses Mette-Marit keek alvast goedkeurend toe.

Ingrid Alexandra zelf beseft maar al te goed dat haar toekomst al deels uitgestippeld is. Toen een paar jaar geleden een journalist haar vroeg wat ze ooit zou doen, antwoordde ze zonder aarzelen: "Kroonprinses zijn !"

Getty

Onvermoeibare Astrid blijft zich inzetten in korset

Prinses Astrid is inmiddels 85 jaar, maar blijft actief binnen het Noorse hof. De zus van koning Harald woont zoveel mogelijk officiële gelegenheden bij en steekt - ondanks een kwakkelende gezondheid - graag een handje toe.  Zo woonde ze een afternoon tea georganiseerd op het paleis bij voor de vele oudere vrijwilligers die het land telt.

Afternoon tea is al járen een traditie in Oslo. Het idee kwam overgewaaid via koningin Maud, de grootmoeder van Harald, die geboren werd in Londen. De gasten krijgen eerst een rondleiding in het paleis en worden dan verwacht aan een van de ronde tafels in de Lille Party Hall voor thee, cake en ander lekkers. Koning Harald en zijn echtgenote Sonja, bijgestaan door de immer enthousiaste Astrid, maken dan tijd voor een babbel.

Astrid droeg opnieuw haar steunkorset, want ze kampt met hardnekkige rugproblemen. In september moffelde ze het korset nog weg onder een jas of bloes, maar sinds kort doet ze geen moeite meer. Een opmerkelijk beeld voor ons misschien, maar de Noren zijn het gewoon. Leuk weetje: de prinses is trouwens vernoemd naar onze koningin Astrid die haar tante was.

Een Luxemburgse (v)echtscheiding in Londen

Ze kondigden na tien jaar hun echtscheiding aan in januari, maar zelfs bij royals wil dat niet zeggen dat de papieren daarom snel afgehandeld zijn. De Luxemburgse prins Louis (31) verscheen samen met zijn ex Tessy Antony  voor de rechtbank in Londen (beiden wonen in Groot-Brittannië). Inzet was de financiële afhandeling.

Reporters

FOTO boven: prinses Tessy vergezeld door haar advocaten. Pas als de scheiding definitief rond is, verliest ze haar titel.  

Eeder werd prinses Tessy door het Luxemburgse magazine Privat als "gold digger" bestempeld. The Daily Telegraph woonde de zitting bij en schrijft dat er heel wat beschuldigingen in het rond vlogen. Tessy deed naar eigen zeggen een "redelijk bod" dat door het Luxemburgse hof werd verworpen.  Volgens haar advocaat werd er druk uitgeoefend om een tegenvoorstel te aanvaarden (anders zou de zaak jaren aanslepen). Prins Louis ontkende alles, duidelijk geagiteerd. De rechter moest tot kalmte oproepen.

Getty

FOTO boven: het koppel in 2007 met hun twee zoontjes, Gabriel en Noah.

Kate Middleton danst misselijkheid weg (of net niet)

Het zou een bezoek worden van prins William en prins Harry aan het treinstation Paddington in Londen, waar cast en crew van de film "Paddington 2" aanwezig waren. Tot grote verbazing van de pers daagde ook onaangekondigd Kate Middleton op. Zij voelt zich beter, maar moet volgens het Britse hof nog meer op krachten komen van haar extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Ook aanwezig waren 130 kinderen die betrokken zijn bij dertig goede doelen die William en Harry steunen. Zij maakten met een stoomtrein een trip naar het Britse platteland. De sfeer zat duidelijk goed, want Kate waagde zich aan enkele danspasjes met beertje Paddington. Hopelijk werd de hertogin van al dat wiegen zelf niet ziek. De jolige beelden gingen uiteraard viraal:

Een grapjas vermoedde dat Harry's vriendin, actrice Meghan Markle, zich stiekem in het pak van beertje Paddington verschool.  

De kinderen die op de trein reisden, konden in de wagons praten met de royals. Prins William verklapte daar een van de lievelingsfilms van zoontje George. ""The lion king" namelijk, kan het toepasselijker? "We hebben die al een paar keer gezien", klonk het. Ook "Octonauts" en de "Lego"-films vallen blijkbaar in de smaak van George. Zelf is William eerder fan van tv-series, zoals "Homeland" en "Game of thrones".

Nee, het hoeft niet altijd Natan te zijn

Dat de functie van koning of koningin soms veel mensen uit de verschillende sectoren ontmoeten inhoudt, konden we al raden. Dat het ook vaak van kleding wisselen is, leerde koningin Mathilde ons deze week. Zij had donderdag drie afspraken in haar agenda en haalde telkens een andere outfit boven. De voorliefde van Mathilde voor ontwerper Edouard Vermeulen (Natan) is tot over de landsgrenzen bekend. Toch koos ze deze keer voor creaties van achtereenvolgens Christian Dior, Giorgio Armani en Dries Van Noten leert deze modeblog ons.

Lunch op kasteel van Laken met de rectoren van de Belgische universiteiten:

Gesprek in de namiddag met jongeren op paleis over hun rol bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's):

Belgian Royal Palace

Paleisconcert voor jong talent in onderwijs en in de economische, culturele en wetenschappelijk sector ('s avonds): 

Belga

Meest gelezen