AFP or licensors

Somalië verklaart oorlog aan Al Shabaab

Na de bloedige aanslag van vorige zaterdag in Mogadishu verklaart de Somalische regering de oorlog aan Al Shabaab. Volgens de regering is de islamitische terreurgroep verantwoordelijk voor de aanslag waarvan de dodentol intussen gestegen is tot 358. Een bron van persbureau AP zegt dat de VS het offensief zou ondersteunen.

Vandaag kwamen duizenden Somaliërs bijeen op de plaats van de aanslag om er te bidden voor de slachtoffers. Vorige zaterdag ontplofte een vrachtwagen vol explosieven op een kruispunt in Mogadishu. De gevolgen waren verschrikkelijk. De dodelijkste aanslag ooit in Somalië kostte aan 358 mensen het leven, 228 anderen raakten gewond. Er zijn nog altijd 56 mensen vermist.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de Somalische veiligheidsdienst wijst terreurgroep Al Shabaab met de vinger. Volgens de Somaliërs was het eigenlijke doelwit de internationale luchthaven in Mogadishu, maar de chauffeur liet zijn vrachtwagen eerder ontploffen toen soldaten het vuur het vuur openden.

Somalië gaat nu reageren. Volgens de Somalische premier zal president Mohamed Abdullahi Mohamed zaterdag "de oorlog verklaren" aan Al Shabaab. Duizenden troepen zouden in een offensief worden ingezet om strijders van Al Shabaab te verdrijven uit hun bastions in de Shabelleregio.  Een anonieme bron meldt aan persbureau AP dat de Verenigde Staten daarbij een ondersteunende rol gaan spelen.

De Amerikaanse president Trump gaf eerder dit jaar toestemming voor Amerikaanse militaire operaties tegen Al Shabaab in Somalië. Maandag zouden de Amerikanen nog een aanval met een drone hebben uitgevoerd. 

Meest gelezen