Video player inladen...

Spaanse chirurgen stellen eerste mixed reality-brillen voor operaties voor

Een ziekenhuis in Madrid heeft een baanbrekende applicatie ontwikkeld om de mixed reality-brillen van Microsoft te gebruiken in een echte operatiekamer. De smartbrillen laten toe in de operatiezaal de klinische testen, scans en dergelijke van de patiënt te zien, wat de precisie bij de operatie verhoogt, en de duur van de operatie verkort.

Een interdisciplinair team van radiologen en chirurgen van het Gregorio Marañon ziekenhuis heeft de applicatie ontwikkeld samen met ingenieurs, op basis van de Microsoft Hololens mixed-reality bril, een smartbril die virtual reality vermengt met augmented reality. 

"We zijn de eersten ter wereld die een toepassing ontwikkeld hebben waarbij radiologische beelden geïntegreerd worden in de operatiekamer met mixed reality-brillen. We waren de eersten die 3D prints gebruikten bij kankerchirurgie in 2014, en nu ook om 3D prints met brillen te mengen in een echte operatiekamer", zo zei dokter Ruben Perez Mananes. 

Met de Microsoft Hololens brillen, kunnen de chirurgen in de operatiekamer  de MRI's, radiografieën en 3D reconstructies op basis van een resonantiescan van de patiënt visualiseren, dankzij een interactief holografisch systeem, dat ze kunnen bedienen met gebaren of met gesproken opdrachten. Volgens de dokters worden de chirurgische ingrepen daardoor nauwkeuriger, verminderen de risico's en duren de operaties minder lang. 

Meest gelezen