Videospeler inladen...

Spaanse koning: "Catalonië is essentieel deel van het Spanje van de 21e eeuw"

De Spaanse koning Felipe heeft de "onaanvaardbare poging tot afscheuring" aan geklaagd, een duidelijke verwijzing naar Catalonië, dat ermee dreigt de onafhankelijkheid uit te roepen als de Spaanse regering grondwetsartikel 155 activeert. Daardoor zou de Catalaanse autonomie de facto worden opgeheven.

"Spanje krijgt te maken met een onaanvaardbare poging tot afscheuring van een deel van het nationale territorium en gaat dat tegenhouden met alle wettelijke democratische middelen, in overeenstemming met de grondwet", zei koning Felipe in Oviedo, waar hij de uitreikingsceremonie van de prestigieuze Prinses van Asturiëprijs bijwoonde.

"Het Spanje van de 21e eeuw, waarvan Catalonië een essentieel onderdeel vormt, moet de loyale optelsom zijn van solidaiure inspanningen, van gevoelens en projecten", aldus nog Felipe.

Het is hoogst uitzonderlijk dat de koning zich in het openbaar uitspreekt over een politieke kwestie, maar deze maand doet hij dat al voor de tweede keer in verband met de Catalaanse kwestie. 

Alles wijst erop dat de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy morgen artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat activeren. Het decreet moet daarna nog door de Senaat worden goedgekeurd, maar dat zou ten vroegste eind deze maand gebeuren. Pas dan wordt de Catalaanse autonomie de facto opgeheven en komt de regio weer onder het gezag van Madrid. De Catalaanse minister-presiodent Carles Puigdemont heeft al aangekondigd dat hij dan de onafhankelijkheid zal uitroepen. 

Meest gelezen