Spanje wil in januari verkiezingen uitschrijven in Catalonië

De Spaanse socialistische oppositiepartij PSOE en de Spaanse regering zijn tot een akkoord gekomen over de organisatie van verkiezingen in Catalonië in januari 2018. Dat melden de Spaanse media. Dat wordt de belangrijkste maatregel zodra artikel 155 van de grondwet geactiveerd is. 

Volgens de krant El Periódico willen Mariano Rajoy en de socialisten de interventie van de staat in het kader van artikel 155, dat de opheffing van de autonomie in gang moet zetten, "zo gelimiteerd mogelijk" maken, zowel qua impact als qua duur.

Indien de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont geen toegevingen doet, moeten er volgens hen bovendien zo snel mogelijk verkiezingen komen. Een juiste datum voor de verkiezingen werd nog niet naar voren geschoven, maar volgens bronnen zouden ze moeten plaatsvinden in januari 2018.

 Volgens de Spaanse grondwet moeten er 54 dagen zitten tussen het uitroepen van nieuwe verkiezingen en de verkiezingen zelf. De regering en PSOE gaan ervan uit dat pas na de toepassing van artikel 155 verkiezingen zullen worden afgekondigd, en dat er "ongeveer drie maanden" zullen zitten tussen het opheffen van de bevoegdheden en de verkiezingen, die dan eind januari zouden plaatsvinden.

Maar dat gebeurt enkel indien Puigdemont zijn strategie niet verandert en zelf parlementsverkiezingen uitroept vooraleer artikel 155 in werking treedt, aldus El Periódico nog.  Morgen zal een bijzondere ministerraad het artikel 155 activeren.

Het decreet moet daarna nog goedgekeurd worden door de Senaat, wat niet zal gebeuren voor het einde van de maand. "Tot de stemming plaatsvindt in het parlement zijn er nog veel uren, veel dagen, er zijn nog mogelijkheden", aldus PSOE-onderhandelaar Carmen Calvo. En ook bij de conservatieven klinkt dezelfde boodschap: "Zolang de onafhankelijkheid niet is uitgeroepen en indien Puigdemont een stap terug zet, is er een marge", aldus de nummer drie van de Partido Popular, Fernando Martinez-Maillo.

Meest gelezen