Spanning in regering over effectentaks neemt toe, Michel houdt topberaad

Premier Charles Michel (MR) overlegt dit weekend met zijn topministers over de effectentaks, om die aan te passen aan de kritiek van de Raad van State. Die vindt het onterecht dat bepaalde types aandelen niet belast zullen worden. CD&V dringt daarom aan op een aanpassing van de taks, maar de andere regeringspartijen willen daar niet van weten.

CD&V wil dat burgers met aandelen op naam en niet-beursgenoteerde aandelen ook de effectentaks van 0,15 procent betalen, en dat op een kapitaal van een half miljoen. Maar de Raad van State is kritisch omdat zogenoemde gegoede burgers met dat soort aandelen de dans ontspringen. CD&V wil dat ook zij betalen, al wil de partij wel een uitzondering maken voor KMO's en familiebedrijven, zoals bakkers.

Voor de N-VA en de liberalen volstaat extra uitleg in de wettekst, maar van een verstrenging van de effectentaks willen zij niet weten. Ze vinden dat de Raad van State niet aan politiek moet doen en dat de evenwichten binnen het Zomerakkoord gerespecteerd moeten blijven. CD&V vreest dat de effectentaks zonder echte aanpassingen door het Grondwettelijk Hof vernietigd zal worden. Die uitspraak zou net voor de verkiezingen kunnen vallen. Voor CD&V is de effectentaks gekoppeld aan de lagere vennootschapsbelasting, een stokpaardje van de N-VA.

De spanning neemt dus toe. Premier Michel heeft zijn topministers gevraagd om heel het weekend standby te blijven. Of de topministers er dit weekend uit raken, is verre van zeker.

Meest gelezen