Syrische stad Raqqa officieel "vrij van extremisten"

De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben vandaag officieel de overwinning uitgeroepen op terreurgroep IS in Raqqa. De alliantie van Koerdisch-Arabische milities heeft het bestuur over de stad overgedragen aan een raad van lokale machthebbers en stammenleiders.  

"Onze overwinning is er een op het terrorisme, en de bevrijding van Raqqa markeert het laatste hoofdstuk in de strijd tegen terroristen in Syrië", verklaarde SDF-woordvoerder Talal Silo in een persconferentie. Die ging symbolisch door in het stadion van de stad. Dat diende onder IS als wapendepot en enorme gevangenis, waar tegenstanders werden opgesloten en gemarteld. 

Het bestuur over de stad zal worden overgedragen aan een raad van lokale machthebbers en stammenleiders, stelde Silo nog. "Wij beloven de grenzen van de provincie te zullen beschermen tegen alle externe bedreigingen", verzekerde hij, "en wij bevestigen dat de toekomst van de provincie Raqqa zal worden bepaald door zijn inwoners, in het kader van een gedecentraliseerd, federaal en democratisch Syrië."

Oorlogslittekens

Vanuit het stadion riep Silo de internationale gemeenschap en hulporganisaties ook op om mee te helpen met de wederopbouw van de compleet verwoeste stad. "We roepen alle landen, vredelievende machten en humanitaire organisaties op om bij te dragen aan de heropbouw van de stad en de omliggende dorpen", klonk het. "Help ons om de oorlogslittekens uit te wissen die door IS zijn aangebracht." 

De SDF-woordvoerder maakte ook bekend dat er 655 lokale en internationale strijders om het leven zijn gekomen tijdens de strijd om Raqqa, die in juni werd ingezet. Daarvoor werd de stad ook maandenlang gebombardeerd door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Daarbij zijn in totaal meer dan 1.000 burgerdoden gevallen, meldt ngo Airwars.

Leden van de SDF en hulpverleners vieren hun overwinning op IS op het iconisch Al-Naimplein in Raqqa.

Meest gelezen