Toerisme in Catalonië krijgt klappen na referendum

De recente politieke onrusten in Catalonië beginnen hun tol te eisen van de toeristische sector in de regio. Sinds het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober is het toerisme er met 15 procent afgenomen, tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal hotel- en transportreservaties ligt 20 procent lager dan normaal. Dat meldt de Spaanse toeristenvereniging Exceltur. 

José Luis Zoreda, vice-voorzitter van de toeristenvereniging Exceltur, meldt dat de toeristische activiteiten in Catalonië met 15 procent zijn afgenomen sinds het referendum van 1 oktober, in vergelijking met dezelde periode vorig jaar. Ook het aantal boekingen "zijn in vrije val", met dalingen tot 20 procent voor het laatste kwartaal van 2017. Een dergelijke daling zou een verlies van zo'n 1,1 miljard euro betekenen, aldus Zoreda. 

Vooral in de Catalaanse hoofdstad Barcelona, één van de populairste toeristische steden in Europa, is sinds het omstreden referendum een sterke daling merkbaar in het aantal bezoekers en reservaties. Zo lieten eerder deze maand twee cruiseschepen de stad links liggen, om in Valencia aan te meren. Ook het aantal geplande conferenties is sterk afgenomen omwille van de politieke spanningen. 

Uit de bevraging van Exceltur blijkt bovendien dat in de rest van Spanje geen daling merkbaar is, integendeel. Andere toeristische bestemmingen, zoals de hoofstad Madrid, blijken net te profiteren van de gespannen situatie in Catalonië.

Meest gelezen