Toots Thielemans krijgt metrostation

Station Anneessens in hartje Brussel wordt opgefrist en krijgt de naam van de beroemde jazzman Toots Thielemans, die vorig jaar stierf.

Anneessens is nu nog een premetrostation op de Noord-Zuidas in Brussel en is in gebruik sinds 1976. Vanaf 2021 wordt dit station geïntegreerd in de toekomstige metrolijn 3. In 2019 wordt de naam veranderd in Toots Thielemans, de beroemde jazzmuzikant en mondharmonicaspeler die vorig jaar overleed. Het ondergrondse station wordt aangekleed met foto’s van hem. De jaren daarna wordt het station grondig verbouwd, waarbij ook een ondergrondse zaal in gebruik zal worden genomen voor culturele activiteiten.

En Anneessens?

Frans Anneessens, een gildedeken, werd in 1719 onthoofd op de Grote Markt in Brussel, wegens zijn weigering om zware belastingen te betalen aan de nieuwe machthebbers toen, de Oostenrijkers. Zijn naam leeft straks niet dus meer voort in een metrostation, maar wel nog in een nabijgelegen plein bovengronds.

Meest gelezen