PA Wire/PA Images

Vallende sterren dit weekend, maar weinig kans dat je er eentje ziet

Dit weekend kan je vallende sterren zien, vooral in de nacht van zaterdag op zondag. Maar je zal er vroeg voor moeten opstaan en je zal veel geluk moeten hebben om er eentje te kunnen spotten. De kans is groot dat een bewolkte hemel de pret zal bederven. 

De Orioniden is een meteorenzwerm die elk jaar voorbijkomt rond deze periode en afkomstig is van de komeet Halley. Meteoroïden zijn in feite minuscule brokstukjes die aan hoge snelheid in onze atmosfeer kunnen terechtkomen. Door de wrijving verbranden ze en dat geeft een lichtspoor aan de hemel. We spreken dus eigenlijk verkeerdelijk over vallende “sterren”. 

Dit weekend zullen de Orioniden te zien zijn bij ons, in de buurt van het sterrenbeeld Orion. De kans is het grootst in de nacht van zaterdag op zondag vanaf 4 uur. Op dat moment kunnen er tot zo’n 35 meteoren per uur te zien zijn. Je zal dus vroeg moeten opstaan. En zelfs dan zal je geluk moeten hebben dat net op dat moment de wolken opentrekken, want er wordt veel bewolking voorspeld voor dit weekend. 

Snelle "vallende sterren" moeilijk te zien

“Het is niet meteen het ideale moment om naar vallende sterren te kijken”, zegt ook weerman Frank Deboosere. “De Orioniden is trouwens een relatief kleine meteorenzwerm in vergelijking met andere die we in augustus, december en januari kunnen zien.” 

Wil je toch graag je kans wagen dit weekend, dan kijk je best tussen 4 en 6 uur en ga je best naar een donkere plaats ver van alle stadslicht. Gelukkig is er geen stoorlicht van de maan.

Meest gelezen