Video player inladen...

Van Reybrouck over Indonesië-boek: "Heb al 170 mensen tussen 90 en 103 jaar geïnterviewd"

Voor zijn boek over Indonesië, waar hij al twee jaar aan werkt, heeft David Van Reybrouck intussen 170 mensen tussen 90 en 103 jaar geïnterviewd. Dat heeft hij gezegd in "De afspraak" op Canvas. Ook Europalia stelt Indonesië dit jaar centraal.

"Ik heb lang in Nederland gewoond en ik ben altijd verbaasd geweest over hoe Nederland omging met zijn koloniale verleden, of beter: niet omging. Ik heb mijn exemplaar van "Max Havelaar" van Multatuli in een schuur in Congo gevonden. Zelfs voor ik dat boek af had, wist ik dus al waar mijn volgende boek over zou gaan." "Congo: een geschiedenis" kwam in 2010 uit en Van Reybrouck won er verschillende prijzen mee.

In Nederland hangt er volgens Van Reybrouck nog een sfeer van taboe rond het onderwerp. "Wij zijn er ook niet klaar mee (met ons koloniale verleden, nvdr), maar ik denk dat we er wel al mee begonnen zijn. De Nederlandse overheid heeft nu een onderzoek besteld naar de oorlogsmisdaden tussen 1945 en 1949, dat is meer dan 70 jaar na datum."

Voor zijn nieuwe project interviewt hij -net zoals voor "Congo"- getuigen van de recente geschiedenis.  "Indonesië is 350 jaar lang een kolonie geweest van Nederland.  Van 1942 tot 1945 werd het bezet door Japan. Meteen daarna heeft Sukarno de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar dat zag Nederland niet zitten en dat heeft nog tot 4 jaar oorlog geleid." Van Reybrouck heeft nog geen zin op papier gezet, maar heeft wel al 170 mensen, voornamelijk in Azië en ook een deel in Nederland, tussen 90 en 103 jaar geïnterviewd die de dekolonisatie hebben meegemaakt.  

"Altijd een pluralistisch land geweest"

Indonesië is -na China, India en Amerika- het grootste land ter wereld. "Ik snap niet dat we daar nooit iets over horen", zegt Van Reybrouck. "Het is een opkomende economie, het is een van de mooiste landen ter wereld.  Het land heeft de grootste islamitische bevolkingsgroep (het heeft 5 officiële godsdiensten) en het is altijd een pluralistisch land geweest. Meer dan 90% is moslim. De mensen kennen vaak Bali, maar dat is een van de 14.000 eilanden van Indonesië." 

"Wij zijn op zoek naar een gematigde, Europese islam, maar zij hebben die al meer dan een halve eeuw. We zouden zoveel van hen kunnen leren", benadrukt Van Reybrouck. Toch maakt de schrijver zich ook zorgen over de toekomst van het land omdat een grote groep moslims onder invloed van Saudi-Arabië conservatiever aan het worden is.  "Ik heb enkele jaren geleden de enige koranschool voor transgenders bezocht in Yogjakarta. Dat bestaat niet in Saudi-Arabië en ook niet in Molenbeek, denk ik. Helaas is die twee jaar geleden gesloten. Enkele jaren geleden vond ik dat er een interessante vorm van religieus pluralisme was, maar nu maak ik me zorgen." 

Meest gelezen