Belga

Vrijspraak voor ex-schooldirecteur die N-VA'ers vergeleek met nazi's

Een ex-schooldirecteur uit Ronse is door de rechtbank vrijgesproken voor laster en eerroof. Hij bestempelde N-VA als de erfgenaam van de collaborateurs uit WOII. Drie mandatarissen van de N-VA uit Ronse dienden klacht in met burgerlijke partijstelling en eisten 1 euro morele schadevergoeding, maar vangen bot.

Het dossier startte in 2015 met een scheldmail naar Liesbeth Homans waarin hij haar partij vergeleek met nazi’s, een mail die achteraf werd gelekt via het kabinet van de minister. Een paar maanden later, eind december 2015, gaf hij nog een interview met een journaliste van De Morgen waarin hij de N-VA benoemde als de erfgenaam van de collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog. De uitspraken schoten drie mandatarissen van de N-VA in Ronse in het verkeerde keelgat, zij dienden klacht in met burgerlijke partijstelling. 

Het dossier werd op 5 mei al ingeleid in Oudenaarde, maar toen wou de verdediging de rechters wraken. Het hof van Beroep pareerde die procedure waardoor het proces in Oudenaarde van start ging. 

De man werd niet vervolgd voor de mail naar Homans waarin hij de N-VA vergeleek met nazi’s. De raadkamer van Oudenaarde verwees de beklaagde enkel door voor de krantenartikels. Maar ook hier wordt hij dus vrijgesproken. Wat de precieze motivering is, is nog niet duidelijk. Maar vorige maand vorderde het OM al de vrijspraak omdat de uitspraken die hij in de media zou hebben gedaan, niet in een publieke plaats werd gedaan en niet in de aanwezigheid van degene die zich beledigd voelt. "Een vrijspraak dringt zich dus op", vond toen ook het OM. Eddy De Smet heeft altijd beweerd dat de gewraakte quote dat N-Va erfgenaam zou zijn van de collaborateurs uit WOII, niet uit zijn mond kwam. 

Meest gelezen