"Zagros" wint hoofdprijs Film Fest Gent

"Zagros", een film van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa, krijgt de "Grand Prix voor Beste Film" op Film Fest Gent.

"Zagros" is het verhaal van een schaapherder in Koerdistan die te maken krijgt met roddels in zijn dorp, omdat zijn zwangere vrouw een relatie zou hebben met een andere man. De vrouw vlucht uiteindelijk naar België; en de man reist haar achterna.  "Hij is verscheurd tussen traditie en liefde," volgens regisseur Omar Kalifa.  Actrice Halima Ilter, die de echtgenote speelt, noemt haar "een sterke vrouw, die eigen beslissingen neemt, zonder haar man".

Volgens de jury van Film Fest Gent is Omar Kalifa erin geslaagd om een verhaal te vertellen dat het publiek onthutst en diep geraakt achterlaat. 

Bedankt aan de jury. Een terechte keuze.

Omar Kalifa zelf was bijzonder blij met de onderscheiding. De Grand Prix is 20.000 euro waard.

Nog in Gent kreeg de Italiaanse actrice Greta Scacchi een Joseph Plateau Honorary Award, een eerbetoon voor haar hele carrière.  En de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar de Amerikaan Dan Romer, voor de muziek van het Italiaanse drama "A Ciambra", tevens de Italiaanse inzending voor de Oscars volgend jaar.

Meest gelezen