Videospeler inladen...

Zeker 72 doden bij twee aanslagen in Afghaanse moskeeën

In Afghanistan zijn zeker 72 mensen om het leven gekomen bij twee afzonderlijke aanslagen in moskeeën. Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in de hoofdstad Kaboel zijn zeker 39 mensen om het leven gekomen. De tweede aanslag, in een soennitische moskee in de provincie Ghor, heeft minstens 33 levens geëist.

Tijdens het avondgebed opende een terrorist het vuur op een groep sjiiitische moslims in de Imam Zaman-moskee, in het westen van Kaboel. De dader blies zichzelf daarna op. 

Een politiebevelhebber meldt dat bij de aanslag zeker 39 doden en 45 gewonden gevallen zijn. Het exacte aantal slachtoffers kon hij nog niet meegeven. Onder de slachtoffers bevinden zich ook vrouwen en kinderen, meldt een woordvoerder van het ministerie Binnenlandse Zaken.

In de provincie Ghor, in Centraal-Afghanistan, vond kort daarna een tweede zelfmoordaanslag plaats in een soennitische moskee.  Daarbij zijn er zeker 33 doden gevallen. Volgens de gouverneur van de regio was de aanslag gericht tegen een leider van een lokale militie. 

Voor beide aanslagen heeft voorlopig niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

De Afghaanse sjiieten zijn vaker het doelwit van aanvallen in het grotendeels soennitische land. Volgens de VN zijn dit jaar al minstens 84 mensen omgekomen en 194 gewond geraakt bij zulke aanslagen. De meeste daarvan was het werk van terreurgroep IS.

Meest gelezen