Videospeler inladen...

“Verloren” tekeningen Hergé geveild voor 110.000 euro

Inkttekeningen van Hergé, een ontwerp voor zijn fresco in metrostation Stokkel in Brussel, zijn op een veiling in Luik verkocht.

Het gaat om smalle stroken tekeningen van bijna een meter lang, bedoeld als maquette voor het grote kunstwerk in de metro. Hergé maakte ze net voor zijn dood in 1982. Het was zijn rechterhand Bob De Moor die het eigenlijke fresco afwerkte - met een paar aanpassingen: de opiumschuiver op een matras is verdwenen, "wellicht was hij geen goed voorbeeld voor de metroreizigers," zegt Michel Lhomme van het gelijknamige veilinghuis aan de RTBF. En ook de Waalse vloeken haalden het eindresultaat niet.

Op de tekeningen is een drukte van meer dan 140 personages te zien, uit meer dan 20 Kuifje-albums. In zekere zin het testament van Hergé.

De schetsen waren jarenlang met punaises aan de muur van een kinderkamer geprikt. De eigenaar bracht ze naar het veilinghuis in Luik, en die contacteerde de stichting Hergé. Het bleek om originelen te gaan. De verkoopprijs van 110.000 euro valt binnen de verwachtingen. Het grote fresco in metrostation Stokkel, met Kuifje op kop die een stoet kleurrijke personages leidt, is onlangs gerestaureerd. 

Meest gelezen