Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Felle kritiek op benoeming Mugabe tot WHO-ambassadeur: "Beschamend"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt zwaar onder vuur na de benoeming van president van Zimbabwe Robert Mugabe als goodwill-ambassadeur. "Beschamend" en "misselijkmakend", zo klinkt de kritiek op zijn aanstelling. "Ik dacht dat het een aprilgrap was", reageert de Canadese premier Justin Trudeau.

De 93-jarige president Robert Mugabe van Zimbabwe moet zich als goodwill-ambassadeur inzetten voor een betere aanpak van niet-overdraagbare ziektes als kanker en diabetes in Afrika.

Volgens de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, de eerste Afrikaanse directeur-generaal van de WHO, moet hij zijn invloed aanwenden om verbeteringen in de zorg mogelijk te maken. Volgens Tedros speelt Zimbabwe een voorbeeldrol in Afrika. "Het zet gezondheidszorg hoog op de agenda en streeft ernaar die voor iedereen toegankelijk te maken."

Mugabe heeft gezondheidszorg bij het vuilnis gezet

Hillel Neuer van UN Watch

Zijn woorden doen gezondheidsdeskundigen én  mensenrechtenorganisaties steigeren. Medische experts wijzen erop dat de gezondheidszorg in Zimbabwe zwaar te wensen overlaat. Veel ziekenhuizen kampen met een gebrek aan medicijnen en werkmateriaal, en hebben vaak niet genoeg geld om hun personeel te betalen. Mugabe zelf reist regelmatig naar het buitenland voor medische behandelingen.

"De regering van Mugabe heeft mensenrechtenactivisten gevangen gezet, de democratie om zeep geholpen en de gezondheidszorg bij het vuilnis gezet", fulmineert Hillel Neuer, directeur van UN Watch in Genève, een VN-organisatie die moet waken over de WHO. Hij noemt de benoeming "misselijkmakend". Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vindt de benoeming van Mugabe, die al tientallen jaren met harde hand over Zimbabwe heerst, "beschamend".  

Trudeau: "Ik dacht dat het een aprilgrap was"

Ook vanuit verschillende regeringen komt harde kritiek. De Canadese premierJustin Trudeau noemde de beslissing "belachelijk" en "absoluut
onaanvaardbaar". "Toen ik hoorde praten van de benoeming van Robert Mugabe door de WHO dacht ik eerlijk gezegd dat het om een aprilgrap ging", zegt Trudeau. "Het is absoluut onaanvaardbaar en onbegrijpelijk dat dit individu een rol heeft als goodwillambassadeur van om het even welke organisatie, en al zeker van de WHO."

In een persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt Canada "de benoeming teniet te doen". "Gezien de ernst van de schendingen van de mensenrechten onder het regime van Mugabe is een dergelijke benoeming onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Dit gaat in tegen de doelstellingen om de meest kwetsbare volkeren ter wereld te beschermen."

Ook de Verenigde Staten sluiten zich al aan bij de aanzwellende kritiek en zeggen dat de aanstelling ingaat "tegen de idealen van de Verenigde Naties". De directeur-generaal van de WHO heeft intussen aangegeven dat hij "de kwestie herbekijkt".  

Meest gelezen