Hoe het moet zijn om koningin te zijn? Deze vrouw kan er zich iets bij voorstellen...

91 jaar is ze intussen, en nog altijd is de Britse koningin Elizabeth zeer actief. Van lintjes doorknippen in een pas gebouwd ziekenhuis tot het openen van het parlementaire jaar: ze draait er haar hand niet voor om. Gelukkig is er iemand die het tijdens de repetities van haar overneemt: Ella Slack, de stand-in van de Queen.

Met haar 74 jaar is Ella Slack uit het Britse eiland Man een stuk jonger dan koningin Elizabeth.  Ze lijkt ook niet op haar. Ze is alleen even groot en ongeveer hetzelfde gebouwd als het staatshoofd. "Geen lookalike, maar een stand-in", zegt ze zelf.

Al meer dan 30 jaar lang wordt ze ingeschakeld wanneer tv-ploegen oefenen voor alle belangrijke openbare optredens waarop de koningin verwacht wordt. Die ceremonies worden nauwgezet voorbereid en gerepeteerd, en vanzelfsprekend wordt Elizabeth daarbij niet betrokken.

Soms lijk het wel alsof ik twee levens leid

Alles wat zij tijdens de plechtigheid zal doen, van handen schudden tot wuiven vanuit de koets, wordt uitgebeeld door Ella Slack. Het contrast met haar eigen gewone leventje kan wel eens verwarrend zijn, vindt ze. "Soms lijkt het wel alsof ik twee levens leid."

Hoe waarheidsgetrouw de repetities ook verlopen, toch is er één ding dat Ella Slack onder geen beding mag doen: op de troon zitten. "Ik moet er boven blijven hangen", zegt ze. "Dat is een hele strikte regel."

Ella wordt niet betaald voor haar diensten. Ze doet het omdat ze het "een eer en een plezier vindt". "Natuurlijk kijk ik achteraf naar de live uitzendingen met de Queen. "En elke keer als ik haar zie, denk ik: Dit heb ik voor jou gedaan."

Meest gelezen