Videospeler inladen...

Hoe reageren de Catalanen? Allereerst met (weer) een manifestatie

In Barcelona protesteren voorstanders van onafhankelijkheid voor Catalonië tegen het activeren van artikel 155 van de Spaanse Grondwet. De voltallige Catalaanse regering is aanwezig bij de betoging. Vanavond rond 21 uur zal de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont een verklaring afleggen.

De betoging was eigenlijk bedoeld om de vrijlating te eisen van de twee separatistische leiders die vorige week zijn opgepakt, maar krijgt een extra lading na de verklaring van de Spaanse premier Mariano Rajoy.

De manifestanten zijn bijzonder verontwaardigd over de maatregelen die Spanje neemt om de autonomie van Catalonië in te perken.

De voltallige Catalaanse regering van Puigdemont is aanwezig bij de manifestatie. Zij spreekt van "een staatsgreep" en "een terugkeer naar de dictatuur", omdat democratisch verkozen bestuurders aan de kant worden gezet. Vanavond om 21 uur geeft Puigdemont een officiële reactie. De betogers in Barcelona hopen alvast dat hij de onafhankelijkheid zal uitroepen.

Emilio Morenatti

Naar verwachting zal de Spaanse Senaat komende vrijdag instemmen met de machtsovername en zullen de Catalaanse ministers de dag daarop aan de kant worden geschoven. Dat dat zonder slag of stoot zal gebeuren, lijkt uitgesloten.

Meest gelezen