Lee Harvey Oswald
1963 AP

Trump wil laatste geheime documenten over de moord op Kennedy vrijgeven

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan de laaste geheime documenten over de moord op John F. Kennedy vrij te  geven. De 46-jarige voormalige president werd op 22 november 1963 in Dallas vermoord door Lee Harvey Oswald.

De vrijgave van de laatste 3.100 documenten is gepland voor 26 oktober en kan alleen door de president worden tegengehouden, maar die is dat niet van plan. "Zonder tegenindicactie zal ik de vrijgave van de lang geblokeerde JFK-files toestaan", zegt Trump in een tweet.  

De moord op Kennedy spreekt nog altijd tot de verbeeldingen van de Amerikanen, vooral dan de vraag of Oswald - die kort na de moord zelf werd neergeschoten - alleen handelde of in opdracht van anderen. Volgens de officiële versie van de feiten handelde Oswald alleen, maar dat wordt door een grote groep Amerikanen niet geloofd. Er doen dan ook allerlei samenzweringstheorieën de ronde die de opdracht voor de moord toeschrijven aan Cuba, de georganiseerde misdaad of een groep veiligheidsagenten.

Miljoenen documenten

In het onderzoek naar de moord zijn in de loop der jaren vijf miljoen documenten geproduceerd, grotendeels door de veiligheidsdiensten, de politie en het ministerie van Justitie. Het grootste deel daarvan werd sindsdien vrijgegeven, een deel ervan in een gecensureerde versie. Het ziet er nu naar uit dat de laatste 3.100 geklasseerde documenten volgende week zullen worden vrijgegeven. Een deel van de veiligheidsdiensten zou zich daar tegen verzetten omdat sommige stukken uit de jaren 90 informatie over agenten en informanten van de CIA en de FBI zouden kunnen vrijgeven. Vandaar dat Trump nog een slag om de arm houdt.

Amerikaanse onderzoekers naar de moord op Kennedy zeggen in de Washington Post dat ze niet verwachten dat de laatste geklasseerde documenten grote onthullingen zullen bevatten. Ze kunnen misschien wel meer duidelijkheid brengen over het doen en laten van Oswald die kort voor de moord in Mexico was.

Meest gelezen