Topvrouw Telenet: "Lach niet met seksistische grappen en opmerkingen"

Ann Caluwaerts van Telenet doet een oproep om seksisme in de bedrijfswereld te bestrijden. Daar bestaan twee tactieken voor, volgens de topvrouw van het telecommunicatiebedrijf: isoleer de schunnige grapjas op de werkvloer, en stel een directie samen met mannen én vrouwen die respect hebben voor elkaar. 

Het Weinstein-schandaal veroorzaakt ook rimpelingen in de bedrijfswereld. "Echt seksueel misbruik heb ik zelf niet meegemaakt, en voor zover ik weet gebeurt het ook niet op onze werkvloer of op die van een ander groot bedrijf", zegt Ann Caluwaerts, chief corporate affairs bij Telenet, in "De Ochtend" op Radio 1 en in De Standaard. Maar in het verleden kreeg ze bij sollicitaties en van oudgediende collega's wel onprettige en vermeend  grappige opmerkingen over haar uiterlijk, leeftijd, moederschap.

"Als andere collega's dan staan te grinniken, is dat erg motiverend voor de flauwe plezante die aangemoedigd wordt om vooral verder de seksistische grapjas uit te hangen. En dat kan het begin zijn van een weg die naar erger, naar heuse echte intimidatie leidt. Daarom is bestrijden, uitroeien absoluut nodig."

"Seksisme aanpakken begint bij jezelf"

Sinds de Weinstein-affaire kwamen tientallen getuigenissen naar boven, overal ter wereld, van misbruik in de film- en theaterwereld, de sport, media, politiek en in mindere mate het bedrijfsleven. Uit ervaring weet Ann Caluwaerts dat negatief gedrag van mannen tegenover vrouwen in ondernemingen beperkt blijft tot ongepaste humor en flauwe opmerkingen, waarbij de verteller rekent op medeplichtigheid van omstaanders. Ook vrouwen. Als iedereen wat meewarig mee lacht, om niet humorloos te lijken, of verplicht schaapachtig grinnikt, maakt dat het voor het slachtoffer erger. 

Vooruit dames, toon ons jullie talenten, zet je beste beentje, hahaha, voor. 

De remedie is dus eenvoudig: lach niet meer met aanstootgevende humor. Als de seksistische grap op een koude steen valt, staat de grapjas in zijn hemd. En dat geldt voor alle ander gedrag, alle opmerkingen en vermomde complimenten die je niet zou maken tegen iemand van hetzelfde geslacht.  Dat gaat over kledij, uiterlijk en carriere. 

Je zou niet zeggen dat je veertig bent en kinderen hebt.

Bij Telenet bestaat de directie voor de helft uit vrouwen. Respect bij de top van de onderneming is bepalend voor de cultuur op alle werkvloeren. "Je kan respectvolle communicatie niet afdwingen", zegt Caluwaerts, "het bedrijf kan wel een voorbeeldfunctie vervullen, door waarden als respect en een vanzelfsprekende diversiteit uit te stralen." Caluwaerts gelooft in de kracht van het individu om een mentaliteit te doorbreken. Ze is erg hoopvol over de rol die de bedrijfswereld kan spelen in het wegdringen van seksisme, intimidatie en misbruik in de hele maatschappij.   

Bedrijven van de toekomst zijn divers, de maatschappij van de toekomst ook!

Meest gelezen