Na de fipronilcrisis: voedingssector klaagt eiertekort aan

Er is een tekort aan eieren in de nasleep van de fipronilcrisis. Dat meldt De Tijd. De zogenoemde eierbrekerijen, bedrijven die eieren in vloeibare of poedervorm leveren aan de voedingsindustrie, kunnen niet voldoende leveren. 

De fipronilcrisis brak afgelopen zomer uit nadat stallen gereinigd waren met een giftig product. Toch heeft die crisis nu pas gevolgen voor de voedingsindustrie.  "Er is een schaarste, we kunnen niet genoeg leveren aan onze klanten", zegt Johan Van Bosch van de Belgische Eiproductenindustrie, dat zijn de bedrijven die eieren breken en klutsen en in vloeibare of poedervorm verkopen aan hun klanten, bijvoorbeeld grote bakkerijen en sauzenmakers.

Door het tekort aan eieren is de prijs ook fors gestegen. Eierbrekerijen moeten gemiddeld 10 euro betalen voor 100 eieren en niet 6 euro zoals normaal. Door langetermijncontracten kunnen zij de prijsstijging niet doorrekenen aan hun klanten. De sector vraagt dat hij overmacht kan inroepen en dat de contracten heronderhandeld kunnen worden.

Dat de fipronilcrisis pas nu een schaarste creëert, komt volgens Van Bosch doordat de levensmiddelenindustrie nu veel meer eieren nodig heeft om aan de productie voor eindejaar te voldoen. Tegelijk zijn er ook nog altijd te weinig kippen, zegt Van Bosch: "Door de fipronilcrisis zijn in ons land bijna 2 miljoen kippen afgeslacht. Er zijn nog altijd wat problemen met het reinigen en ontsmetten van de stallen, waardoor veel stallen nog niet opnieuw bevolkt zijn. En dan duurt het nog eens 4 maanden vooraleer kippen eieren kunnen leggen."

Ook de supermarkten verwachten dat eieren tijdelijk duurder zullen worden maar daar zal geen tekort zijn.

 

 

Meest gelezen