AFP or licensors

Populistische partij ANO wint verkiezingen in Tsjechië

In Tsjechië heeft de populistische partij ANO van de miljardair Andrej Babis de parlementsverkiezingen met een ruime meerderheid gewonnen. Zijn partij haalde 29,6 procent van de stemmen, wat neerkomt op 78 van de 200 zetels in het parlement.  

Met de overwinning van Babis komt er een einde aan de decennia lange dominantie van de traditionele centrumpartijen: de sociaal-democraten en de chirsten-democraten. Beide hebben al aangekondigd dat ze niet in een coalitie met ANO willen stappen. Drie andere kleinere partijen hebben ook al gezegd dat ze niet met Babis willen regeren. Dat laat de mogelijkheid open om een regering te vormen met de communisten of met de extreemrechtse SPD.  

Babis heeft beloofd om zijn zakentalent ten dienste van de regering te stellen. Hij verzet zich tegen een grotere integratie van de Europese Unie en wil niet weten van het Europese spreidingsplan voor de opvang van vluchtelingenen.

Hij wordt wel eens vergeleken met de Amerikaanse president Donald Trump wegens zijn zakenachtergrond en zijn afgeven op het establishment. Het feit dat hij ervan verdacht wordt 2 miljoen euro aan Europese subsidies illegaal binnengehaald te hebben, heeft zijn populariteit niet geschaad.

Meest gelezen