Videospeler inladen...

Spaanse regering roept artikel 155 in: Catalonië komende maanden onder direct bestuur Madrid    

De Spaanse regering heeft voor de allereerste keer het artikel 155 van de Spaanse Grondwet ingeroepen om de autonomie van Catalonië in te perken. Ze gaat de Senaat nu vragen om de voltallige Catalaanse regering af te zetten en binnen de zes maanden verkiezingen te houden.

De Spaanse regering is vanmorgen meer dan twee uur lang in buitengewone zitting bijeen geweest om de procedure op te starten voor het inperken van de Catalaanse autonomie via het intussen befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Ze beroept zich op artikel 155 wegens "systematische en bewuste rebelse ongehoorzaamheid van de Generalitat", de Catalaanse regering.  Het Spaanse gerecht bereidt ook een aanklacht voor wegens rebellie tegen de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, voor mocht die nu de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen.

Volgens de premier Rajoy was het nooit de wens van de Spaanse regering om artikel 155 te activeren, maar had ze geen andere keuze, na de "eenzijdige en illegale" acties van de Catalanen. "We passen artikel 155 toe omdat geen enkele regering van geen enkel democratisch land kan accepteren dat de wet wordt genegeerd of geweld wordt aangedaan", zei premier Rajoy tijdens een persconferentie na afloop van de ministerraad.

Met het  inroepen van artikel 155 zegt de regering te willen "terugkeren naar de wettelijkheid, normaliteit en het vreedzame samenleven, het herstel van de economie, en we willen verkiezingen houden in een normale toestand."

De Spaanse regering wil Catalonië de komende maanden onder direct bestuur van Madrid brengen en gaat de Senaat nu vragen om minister-president Carles Puigdemont en al zijn ministers af te zetten. Binnen de zes maanden zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen in Catalonië. Verkiezingen waaraan Puigdemont niet zal mogen deelnemen, zo maakte Rajoy nog duidelijk. Hij zal bovendien geen kandidaat kunnen voordragen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen