Videospeler inladen...

Thomas Leysen: "Een bankencrisis zoals tien jaar geleden kan niet meer"

Ondernemer Thomas Leysen was te gast in "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas. Volgens hem is er veel veranderd in de bankenwereld en is het toezicht enorm aangescherpt.

Thomas Leysen (57) is onder meer voorzitter van de Raad van Bestuur van KBC. Drie jaar na de bankencrisis nam hij die functie op, nota bene als niet-bankier. Hij heeft zich in de crisis verdiept en in de lessen die eruit getrokken zijn. 

"Dikwijls hoor ik zeggen dat er niets is veranderd in de financiële wereld. Niets is minder waar. Er is heel veel veranderd".  De regelgeving voor alle banken is toegenomen en de controle is enorm aangescherpt. Specifiek voor KBC uit zich dat in 11.000 bladzijden nieuwe regels, opgelegd door internationale, Europese en Belgische overheden, heeft hij in kaart laten brengen.

Het financiële systeem is een pak veiliger geworden.

Nog belangrijker is dat de kapitaalsvereisten voor banken groter zijn; ze moeten over bredere buffers beschikken. "Dat er nog banken in de problemen raken: ja. Maar een crisis zoals de vorige: nee," concludeert Leysen. Hij hamert ook op goede relaties met klanten. Het komt er op aan het vertrouwen te herwinnen en te behouden, want "we mogen geen stofzuigerverkopers zijn".

Voor niets gaat de zon op.

Leysen deed ook enkele uitspraken over de mediasector als voorzitter van de Raad van Bestuur van Mediahuis, de groep met kranten als De Standaard, het Nieuwsblad, NRC en De Telegraaf in portefeuille. Het idee dat alles gratis moet zijn op het internet, is de laatste jaren toch veranderd, stelt hij vast. "Als je kwaliteitsjournalistiek wil, dan moet je daarvoor betalen. Dat besef is gegroeid."

Meest gelezen