Dood van mensenrechtenactivist zet Argentinië in rep en roer net voor verkiezingen

Santiago Maldonado, de mensenrechtenactivist die al bijna drie maanden lang vermist was in Argentinië, is dood teruggevonden in een rivier. Zijn lichaam is geïdentificeerd door de familie. De zaak beroert de gemoederen al maandenlang en zou morgen ook wel eens de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden.

De 28-jarige Santiago Maldonado was spoorloos sinds hij begin augustus betrokken was bij een manifestatie in Patagonië. Hij nam deel aan een landbezetting door een inheemse bevolkingsgroep, de Mapuche, die land terugeisen dat in handen is van de Italiaanse kledingfabrikant Benetton.

De verdwijning van de jonge mensenrechtenactivist houdt Argentinië al maandenlang in de ban. Volgens getuigen werd Maldonado door de grenspolitie gearresteerd toen die een wegversperring verwijderde die door de activisten was opgeworpen. De politie ontkent dat.

Afgelopen dinsdag werd het lichaam van Maldonado aangetroffen in een ijskoude rivier in Patagonië, niet ver van de plaats waar hij voor het laatst werd gezien. Een autopsie moet nu uitmaken hoelang het lichaam al in het water lag. Lag het daar al op sinds 1 augustus, dan kan dat betekenen dat Maldonado verdronk toen hij vluchtte voor de politiediensten. Was dat niet het geval, dan kan het betekenen dat de mensenrechtenactivist door de politie is gedood, en dat het lichaam later in de rivier is gegooid.

Verkiezingen

De zaak-Maldonado heeft de afgelopen maanden al tot massale protestmarsen geleid in Argentinië. De verdwijning roept herinneringen op aan de duistere jaren van de dictatuur, toen naar schatting 30.000 tegenstanders van het regime "verdwenen".

"De politie is niet meer die van 40 jaar geleden", reageerde de regering, die al maandenlang onder vuur ligt omdat ze weinig vaart achter het onderzoek heeft gezet.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De zaak ligt zo gevoelig dat alle politieke partijen na de vondst van het lichaam hun campagnes voor de parlementsverkiezingen van komende zondag hebben stopgezet.

De kwestie zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor het verkiezingsresultaat van de rechtse president Mauricio Macri. Hij kreeg gisteren hevige verwijten van de familie Maldonado, nadat hij de moeder van de mensenrechtenactivist had opgebeld om te condoleren. "Hoe hypocriet om nu mijn moeder op te bellen", fulmineerde Sergio Maldonado (foto), broer van Santiago. "Hij heeft daar 80 dagen de tijd voor gehad, maar hij doet het twee dagen voor de verkiezingen. Hij had al veel eerder respect moeten tonen voor de familie."

De familie heeft weinig tot geen vertrouwen in het onderzoek. Maldonado's broer uitte eerder deze week al zijn verbazing over de vindplaats van het lichaam. "Het is gevonden op een plaats die al meermaals is doorzocht, zonder dat er iets gevonden werd. Ik wil de waarheid weten."

De Argentijnse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt haar steun uit aan de familie en zegt "niet te zullen rusten tot gerechtigheid is geschied, en alle verantwoordelijken voor het gerecht zijn gedaagd."

Meest gelezen